Jelena Raković Radivojević prva gradonačelnica u istoriji Užica 1Jelena Raković Radivojević gradonačelnica Užica Foto: Nenad Kovačević

Dr Jelena Raković Radivojević (SNS), specijalista anestezije i direktorka užičke bolnice, postala je prva gradonačelnica Užica u istoriji tog grada.

Kao jedini kandidat, koju je predložila vladajuća koalicija oko naprednjaka, ona je izabrana na tu funciju na sednici Skupštine grada koja je, zbog epidemije korona virusa, umesto u skupštinskom zdanju, održana u dvorani Narodnog pozorišta Užice.

Prva užička gradonačelnica je predvodila odborničku listu koalicije „Aleksandar Vučić – Za našu decu” na nedavnim lokalnim izborima, a direktorka bolnice bila je od 2013. godine. Bila je odbornica, bavila se košarkom i važi za tolerantnu osobu, visokih profesionalnih i etičkih standarda.

„Ponosna sam na to što sam postala prva gradonačelnica Užica. To je velika odgovornost, ali i čast što ću sa mojim timom voditi grad i pokušaću da moje iskustvo rukovođenja prenesem na lokalnu samoupravu, kako bismo radili mnogo brže i efikasnije“, kazala je užička gradonačelnica.

Njen zamenik je Dragoljub Stojadinović (SNS), diplomirani pravnik, koji je bio šef kabineta prethodnog gradonačelnika Tihomira Petkovića (SNS) koji je postao narodni poslanik u novom sazivu republičkog parlamenta. Milan Kurlagić (SPAS), izabran je za zamenika predsednika užičke skupštine.

Izabrani su i novi članovi Gradskog veća – Ratko Trmčić (društene delatnosti), Ivan Stanisavljević, bivši zamenik gradonačelnika, vodiće resor javnih preduzeća, Slobodan Kuzmanović (privreda i poljoprivreda), Slobodan Šiljković (saobraćaj), Slobodan Grbić ( socijalna politika), dok će Zoran Lazić viditi resor za vanredne situacije. U novoj gradskoj vladi ostaju Miodrag Petković (budžet i finansije), mr Nada Jovićić (zaštita životne sredine) i Vladimir Sinđelić (mesne zajednice).

Nova gradonačelnica, njen zamenik i Gradsko veće su dobili podršku koalicije oko SNS, SPS i JS, PUPS i SPAS, dok su protiv glasali opozicioni odbornici Zdrave Srbije i Užičke odbrambene lige, koji su ekspoze gradonačelnice nazvali „spiskom lepih želja i naučnom fantastikom“.

Vladan Virijević, odbornik Zdrave Srbije, ocenio je da kandidata za gradonačelnika „bira Beograd, a ne Užice“, dok je Dejan Krčevinac iz Užičke odbrambene lige naveo da užička vlast već osam godina obećava iste projekte.

U skoro jednočasovnom obraćanju, gradonačelnica je obećala ravnomerni razvoj celog grada, završetak starih projekata, nastavak podrške privrednicima i poljorivrednicima, stabilne gradske finansije i smanjenje troškova javne uprave i javnog sektora, rekavši da će ispuniti i ostala obećanja data u predizbornoj kampanji, te da „podrška države neće izostati za gradske razvojne projekte“.

„Sigurna sam u to da u našem gradu postoje ljudu koji su spremni da se za njega bore, da se bore za našu decu. Onima koji su posustali želim da probudimo veru u to da više niko ne pomisli da smo grad neuspeha, već grad budućnosti i perspektive“, poručila je gradonačelnica i zahvalila se građanima na velikoj podršci naprednjacima na loklanim izborima.

Uz poruku da je „ostvarenju planiranih ciljeva dobrodošla svaka pomoć“, ona je dodala da su „dobrodošle i kritike bez obzira odakle dolaze, kako bi se došlo do najboljih rešenja“.

Na prethodnoj sednici, kojom je započeto konstituisanje užičke vlasti nakon lokalnih izbora, za predsednika Skupštine je izabran Branislav Mitrović (Pozitivno Užice), koji je tu funkciju obavljao ranije, a za sekretara Slađana Mitrović.

Od 67 odbornika, koliko ih ima u užičkom parlamentu, kolicija oko SNS ima 41, Zdrava Srbija 15, koalicija SPS i JS sedam, a po dva mandata su pripala SPAS-u i Užičkoj odbrambenoj ligi.

Budimo složni i razumni

„Budimo složni, a ne podeljeni. Budimo razumni, a ne isključivi. Prihvatimo različitosti. Budimo oprezni, a ne uplašeni. Budimo pravični i dobronamerni. Poštujmo zakon, pravila i dogovore i sigurno ćemo privući pažnju najvećeg broja građana koji najbolje znaju šta im treba i kako Užice vratiti Užicu“, poručila je gradonačelnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari