Jelica Minić: Vlada Srbije dobila listu očekivanja i neobavezujuće evropske smernice 1Jelica Minić FOTO: Una Sabljaković

Buduća Vlada Srbije je doslovce dobila svojevrsnu listu očekivanja i jasne političke smernice za delovanje, ukoliko zaista namerava na nastavi evropskim putem, ocenila je večeras predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić, komentaršući rezoluciju Evropskog parlamenta o Srbiji.

Minić je za televiziju Insajder kazala da nije nikakvo iznenađenje za Beograd što se rezolucijom Evropskog parlamenta očekuje uvođenje sankcija Rusiji, kao vid usklađivanja naše sa spoljnom politikom unije, ali i postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom, koji bi bio zasnovan na međusobnom priznanju.

U rezoluciji se ponavlja mnogo toga što je već napisano u prošlogodišnjem izveštaju o Srbiji Evropske komisije i ponovo se ukazuje da je vidljivo nazadovanje u demokratskim reformama, vladavini prava, medijskim slobodama i osnovnim pravima, podseća Minić.

Ona je istakla da su se međunarodne okolnosti dramatično izmenile, pa se od Srbije traži još odlučnije da usaglasi svoju spoljnu politiku sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, što uključuje i sankcije prema Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Dva glasanja Srbije u UN, o podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine i o isključivanju Rusije iz Saveta za ljudska prava UN, su pozitivno ocenjena, ali se traže konkretne mere za koje, barem zvanično, iz Srbije nema ni dalje nikakvih jasnih naznaka, predočila je Minić.

U debati o nacrtu rezolucije poslate su mnoge poruke Srbiji o mogućim posledicama takve politike.

Ipak, može se zaključiti da EU ne želi da izgubi Srbiju i da suprotstavljanje ruskoj propagandi i sve izraženijem antievropskom raspoloženju građana EU pažljivo odmerava naredne poteze, ocenila je Minić.

Minić je navela da je odnosima Beograda i Prištine u rezoluciji posvećeno više članova, sa jasnom porukom da se očekuje „međusobno priznanje“ kao konačni rezultat i kao pretpostavka stabilizacije čitavog regiona.

Ona je podsetila da rezolucije Evropskog parlamenta nisu obavezujuće, ali su vrlo indikativne za političko stanje duha u EU prema pitanjima kojima se bave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari