Jeremić: Ko nije protiv “nemačko-francuskog plana” podržava ili nezavisno Kosovo ili Vučića, ili oba 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je potpuno jasno da je „nemačko-francuski“ plan za Kosovo i Metohiju pokušaj kršenja suvereniteta, teritorijalne celovitosti i Ustava Srbije, a da su oni koji podržavaju taj plan „ili za nezavisnost Kosova ili za Aleksandra Vučića ili za oba“.

„Onaj ko danas pokušava da se sakrije iza tvrdnji ’nismo dobili plan’ ili ’ne znamo šta piše u tom planu’ direktno laže građane Srbije i nema hrabrosti da kaže svoj stav, a ko je na kojoj strani pokazaće sednica Skupštine Srbije, zakazana za četvrtak, 2. februar“, rekao je Jeremić televiziji Nova S, navodi se u saopštenju Narodne stranke.

Jeremić je istakao da je pozicija Narodne stranke jasna – odlučno i bez uvijanja odbiti „nemačko-francuski plan“, i dodao da će poslanici te stranke taj stav zastupati i tokom skupštinske rasprave.

„Verujem da će građanima posle sednice biti mnogo jasnije šta se događa na srpskoj političkoj sceni i do kakvih je tu promena došlo“, rekao je Jeremić.

„Vidimo dramatičnu promenu u nastupu nekih političkih stranaka koje formalno nisu u vlasti, a nekada su bile izuzetno oštre u nastupima protiv režima, dok su danas njihovi nastupi neprepoznatljivi – to je ljubav, razumevanje, razmena komplimenata sa predstavnicima vlasti kakve ne možete da zamislite“, naveo je Jeremić.

Jeremić je dodao da te stranke „mogu da se prave da to čine zbog višeg cilja, ali da na dnevnom redu nije ništa drugo osim nuđenja vlasti da joj se u budućnosti bude i formalni partner, a ne samo neformalni kao danas“.

Predsednik Narodne stranke, koji je i bivši predsednik Generalne skupštine UN, istakao je da bi Srbija sada trebalo da obavesti Savet bezbednosti da postoje inicijative za rešavanje statusa Kosova i Metohije van tog tela.

„Onima koji nude takve predloge trebalo bi da kažemo da o tome nećemo pregovarati osim u Savetu bezbednosti i da ako žele da sa nama razgovaraju o predlogu, taj papir upute u Savet bezbednosti i pozovu nas da o tome tamo razgovaramo“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je Savet bezbednosti, i prema Rezoluciji 1244 i prema mišljenju Međunarodnog suda pravde, jedino mesto u kojem se može odrediti budući status Kosova i Metohije.

„Zato je veoma opasno ulaziti u riskantan ples sa kvintom i sa njom razgovarati o budućem statusu i istovremeno računati da će predsednik prištinske vlade Aljbin Kurti biti taj koji će učiniti fatalan korak i time dovesti do situacije da ne dođe do potpisivanja sporazuma“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je moguće da je kalkulacija Beograda da će se Kurti, koji se pokazao kao „notorno tvrd, nefleksibilan i nenadaren za diplomatiju“, sam postarati da od sporazuma ne bude ništa, a da predstavnici Srbije „ispadnu dobri momci“.

Jeremić je rekao da postoji „nula odsto šanse da EU uvede sankcije Srbiji ako odbije nemačko-francuski predlog“, jer o tome ne postoji jedinstven stav država članica unije.

Predsednik Narodne stranke je naveo i da Srbija ne bi trebalo da uvodi sankcije Rusiji, i dodao da je Srbija danas „jedina država na svetu koju SAD i EU i dalje pokušavaju da ubede da to učini”.

„Sankcije protiv Rusije nisu uspele, većina sveta je odbila da ih uvede. Pokazalo se da je to bilo ispravno, i zašto bismo dalje razgovarali o tome“, upitao je Jeremić.

Jeremić je rekao i da „ne možete biti častan čovek a da ne pozdravite izjavu predsednika Hrvatske Zorana Milanovića da je Kosovo i Metohija oteto Srbiji“.

„Dogodio se pokušaj otimanja dela teritorije Srbiji, suverenoj državi i članici UN, i to je tako, ne može se sporiti. Zato sam bio šokiran komentarima ljudi koji su kritikovali Milanovića jer je rekao manifestnu istinu. Ništa nemoralnije ne može biti nego kritikovati čoveka koji je rekao istinu“, zaključio je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari