Jeremić: Narodna stranka na izborima samostalno, nezavisno od centara moći i ambasada 1foto FoNet Aleksandar Barda

Nosilac liste „Narodna stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi“ Vuk Jeremić izjavio je danas da ta stranka na izborima jedina nastupa samostalno i „potpuno nezavisno od centara medijske i političke moći i stranih ambasada“.

Jeremić je za televiziju Prva rekao da je glas za Narodnu stranku najsigurniji izbor za nedvosmisleno odbacivanje francusko-nemačkog plana za nezavisnost Kosova i Metohije i zakonsku zabranu kopanja litijuma, prenela je ta stranka u saopštenju.

„Sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom video sam se samo jednom i to pre više od godinu dana. Nije me ni pitao o mom stavu o Kosovu i Metohiji, jer ja sam u Americi odavno profilisan kao neko ko nije podložan pritiscima i manipulacijama, a od SAD sam dobio veto u finalu trke za izbor generalnog sekretara UN“, rekao je Jeremić.

Naveo je da ljudi u Srbiji tokom kampanje dobro reaguju „na čistoću i jasnoću poruka Narodne stranke, koja će biti najpozitivnije iznenađenje na izborima“.

„Mi nećemo preletati posle izbora niti ćemo menjati stavove i nećemo, kao Dragan Đilas, ići na kanabe da ‘spuštamo tenzije'“, rekao je Jeremić.

Predsednik Narodne stranke je naveo da će građani 17. decembra glasati o tome kako se postaviti prema „francusko-nemačkom“ planu, koji vlast nije odbacila, a prozapadna opozicija tvrdi da je prihvatanje tog plana neminovnost.

„To nije tačno, moguće je odbaciti taj plan bez težih posledica po ekonomske odnose Srbije i EU. Neće biti posledica, kao što ih nije bilo ni kada Srbija nije uvela sankcije Rusiji, što sam i tada govorio, a ispostavilo se da sam bio u pravu“, rekao je Jeremić.

Dodao da će u utorak biti održana sednica Evropskog saveta na čijem će dnevnom redu biti i to da se Beogradu kao formalan uslov za članstvo postavi prihvatanje „francusko-nemačkog“ plana, „koji predviđa da Srbija defakto prizna svoju južnu pokrajinu kao nezavisnu državu“.

„To je neprihvatljiv uslov, i zbog toga je članstvo Srbije u EU postalo nemoguće. Ja mislim da je naše članstvo i inače nemoguće, jer EU nije spremna na proširenje, pa nas ne bi primila ni kada bismo priznali ‘Kosovo’. U takvoj situaciji neophodno je redefinisati odnose Srbije sa EU tako da ne budu narušene naše ekonomske veze. To je moguće tako da Srbija teži članstvu u Evropskom ekonomskom prostoru koje nije uslovljeno priznavanjem ‘Kosova'“, rekao je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari