Jeremić (ni)je poželjan partner 1Foto: Stanislav Milojković

Hoće li stranka Vuka Jeremića biti deo dogovora proevropske ili antievropske opozicije uoči izbora u Beogradu još uvek niko sa sigurnošću ne može da kaže.

Iz DS, Pokreta slobodnih građana i SDS zasad stižu signali da je saradnja te tri opcije izvesna, a u javnim nastupima se Jeremićevo ime u kontekstu saradnje još uvek zaobilazi, ali spremnost na razgovor sa njim postoji.

Jeremić kaže da je razgovarao sa „Jankovićem, Radulovićem i drugima“. Saša Janković, lider PSG, nedavno je izjavio da je Jeremić na predsedničkim izborima pokazao da je opozicija, dok Dragan Šutanovac, predsednik DS, smatra da su dve kolone opozicije bolje rešenje od jedne. On te kolone deli na levi centar i umerenu desnica. U DS, koji sebe smatra levim centrom, rečeno nam je da u desni centar ubrajaju one kojima nova premijerka Ana Brnabić smeta zbog lošeg rezultata rada, a ne zbog lične seksualne orijentacije, kao i oni koji veruju u evropsku Srbiju, poštuju ljudska i manjinska prava. Na pitanje gde svrstavaju Jeremića bez dileme kažu u umerenu desnicu.

Jeremić pak šalje poruku da u razgovore treba krenuti od stvari koje opoziciju spajaju, izborni uslovi na primer, ili pak tema važnih za gradske izbore oko kojih ne postoje velike razlike među opozicijom. On je, ipak, svestan da ima ozbiljnih razlika oko EU i NATO, ali, kako je rekao, to neće biti teme u gradskoj skupštini.

Marko Đurišić, funkcioner SDS, upitan da li je Jeremić poželjan partner za saradnju na beogradskim izborima, za naš list kaže da ne dele druge učesnike na poželjne ili nepoželjne, već da u toj stranci hoće da razgovaraju sa svima koji su spremni na dogovor o tome kako da pobede Vučićeve eksponente u Beogradu.

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, za Danas kaže da je iz ugla politike Šutanovac u pravu kada kaže da do udruživanja opozicije treba da dođe ali ne po svaku cenu s obzirom na to da postoje objektivne programske razlike među strankama i kada se pokazuje da teško mogu zajedno da rade osim što se mogu okupiti na skupu protiv Vučića, što nije dovoljno.

– Ono gde bih postavio pitanje jeste ko će činiti te kolone i treba li podela među njima da bude toliko striktna. Hoće li Jeremić biti deo kolone sa DS? Čini mi se da bi Jeremić mogao pre da bude deo kolone sa DS i Sašom Jankovićem nego sa Dverima ili DSS – kaže Klačar.

Kako dodaje, kombinacija DS, Janković i Jeremić kod birača ne može da napravi toliku odbojnost kod građana.

– Ipak sam siguran da će sujete političara biti spuštene na niži nivo. Šutanovac je iskusan političar koji neće donositi nagle odluke o koaliciji sa Jeremićem. Verujem da bi kanal i spona između DS i Jeremića mogao da bude Janković i da će Jeremić dominantno da pregovara sa Jankovićem. S druge strane, nije Jeremić u poziciji da diktira uslove drugima pogotovo posle lošeg rezultata na predsedničkim izborima, još uvek nema stranku niti će je u pravom smislu reči imati do izbora – objašnjava Klačar.

Na pitanje može li Jeremić sam na beogradske izbore, on odgovara da bi samostalan izlazak bilo DS, Jankovića ili Jeremića bila loša odluka za njih.

– Pogotovo što opozicija ima šansu da u Beogradu osvoji bolji rezultat nego na parlamentarnim izborima ili negde drugo u Srbiji. Mogućnost za promenu vlasti u Beogradu se umanjuju ako bude pet, šest ili 10 kolona. Podsećam da postoje i akteri koji uopšte ne učestvuju u tim razgovorima, poput Aleksandra Šapića, Belog Preletačevića, Dragana Đilasa i Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, navodi Klačar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari