Jeremić: Posle bojkota izbora usledili bi novi koje bi Vučić izgubio 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je delegitimizacija vlasti najbrži put ka smenjivanju režima predsednika SNS-a Aleksandra Vučića i da bi posle izbora koje bi opozicija bojkotovala vrlo brzo morali da budu održani novi koje će vlast izgubiti.

„Tako je bilo u Makedoniji, uveren sam da će tako biti i u Srbiji. Ako Vučić do kraja septembra ne ispuni uslove za fer i demokratske izbore, a ja mislim da neće, pokrenućemo aktivnu kampanju za bojkot izbora i građanima koji žele promene predstaviti zašto je delegitimizacija diktatorskog sistema najbrži put ka ostvarenju tog cilja“, rekao je Jeremić televiziji Naša, a prenosi Narodna stranka.

Jeremić je istakao da Vučića plaši mogućnost da cela opozicija bojkotuje izbore i da će zato pokušati da je podeli, jer zna da su mu „dani odbrojani ako opozicija ostane jedinstvena“.

„Zato moramo ostati jedinstveni i da definitivna odluka – o bojkotu ili eventualnom izlasku na izbore – bude zajednička, jer kakva god bila, zajednička odluka je bolja od unutrašnjeg trvenja ili nastupa na izborima u mnoštvu kolona. Verujem da ćemo biti dovoljno odgovorni da donesemo zajedničku odluku u najboljem interesu građana“, reka je Jeremić.

Jeremić je upozorio da Srbija „srlja ka uspostavljanju potpunog totalitarnog ludila“, i kao primer naveo praćenje i prisluškivanje čelnika opozicije i novinske tekstove u kojima se najavljuju ubistva lidera opozicionih stranaka.

„Dobio sam pouzdane informacije o identitetu jedne od osoba koji su nas pratile u Novom Sadu, a na putu smo da potvrdimo i identitete ostalih. Informacije su počele da cure iz državnog aparata, jer je i tim ljudima dosta ovakve vlasti na čijem je čelu čovek kome je očigledno neophodno lečenje. Jasno im je da se režimu bliži kraj, pa žele da to ubrzaju“, rekao je Jeremić.

Jeremić je podsetio da se sutra navršava sedam godina od izbora prve naprednjačke vlade, i istakao da je prosečan privredni rast Srbije u poslednjih sedam godina najniži u regionu, samo 1,8 odsto, a da je prosečna plata porasla za svega 74 evra, dok je  u Rumuniji, poređenja radi, veća za 311 evra.

Predsednik Narodne stranke je dodao i da je Srbija danas zaduženija 7,7 milijardi evra više nego 2012. godine.

„To su neoborive činjenice, o njima nema rasprave i one najbolje pokazuju katastrofalan učinak vlasti. Samo u Srbiji je moguće da elektroenergetski monopolista kakav je EPS posluje sa minusom. Šta drugo očekivati kad taj najsloženiji inženjersko-organizacioni sistem u zemlji vodi čovek sa kupljenom diplomom koji je pre toga bio vlasnik pečenjare“, rekao je Jeremić.

Jeremić je, povodom Vučićeve kosovske politike, rekao da je režim tokom proteklih sedam godina pristao na sve što je u interesu Albanaca, pre svega na ukidanje institucija države Srbije na severu Kosova i Metohije i omogućavanje Prištini međunarodnog telefonskog broja, a da zauzvrat nije dobio ni obećanu Zajednicu srpskih opština.

„Ukinute su srpske institucije na Severu Kosova, a zauzvrat smo dobili vladavinu organizovanog kriminala, koaliciju sa ratnim zločincem Ramušom Haradinajem, takse od 100 odsto i ubistvo Olivera Ivanovića“, rekao je Jeremić.

Jeremić je ocenio da će se Vučić vratiti za pregovarački sto, iako verovatno neće dobiti ništa zauzvrat, jer je to radio i kada je najavljivao da neće biti nastavka pregovora ako se ne uspostavi ZSO, pa ako se formira kosovska vojska, pa ako ne budu pronađene ubice Olivera Ivanovića… i svaki put je ponovo pristajao na nastavak pregovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari