Jeremić: Pre deset godina Srbija je otpočela predsedavanje Generalnom skupštinom UN, danas smo samo strana kolonija jeftine radne snage 1Foto: TWitter/Vuk Jeremić

Na današnji dan pre deset godina, Srbija je otpočela predsedavanje Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija (UN). Nekoliko meseci ranije, imao sam čast da me u ime Srbije, države članice UN većinom izaberu za 67. predsednika Generalne skupštine UN, naveo je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić na Tviteru, dodajući da smo danas, nažalost, samo strana kolonija jeftine radne snage i prizemnog kulta ličnosti.

„Od nas zavisi koliko ćemo još dugo biti spremni da to trpimo“, istakao je on.

Jeremić navodi da je taj izbor trajno svedočanstvo o ugledu koji smo tada uživali u svetu, uprkos svim nedaćama sa kojim smo se suočavali u deceniji nakon suspenzije iz članstva u svetskoj organizaciji.

„Pod srpskim predsedavanjem, UN su u svoje redove primile Palestinu, usvojile okvir za definisanje ciljeva održivog razvoja, i nakon decenija pregovora postigle globalni sporazum o regulisanju međunarodne trgovine oružjem, između ostalog“, naveo je Jeremić.

Prisetio se i da je te Srpske nove godine u prepunoj sali UN odjekivao Marš na Drinu.

„Godišnju debatu o miru i religiji otvorio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve, a na sednici na kojoj je u saradnji sa Međunarodnim olimpijskim komitetom ustanovljen Svetski dan sporta u ime svih atleta planete govorio je Novak Đoković. Na inicijativu Srbije, održana je i posebna sednica Generalne skupštine na kojoj se otvoreno raspravljalo o radu međunarodnih krivičnih tribunala poput Haškog, prvi i jedini put u istoriji“, dodao je Jeremić u svojoj objavi na društvenoj mreži Tviter.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari