Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić naglasio je na sednici Saveta bezbednosti UN, da Vlada Srbije ne može pozvati bilo kojeg svog građanina da učestvuje na izborima na Kosovu, jer se oni ne održavaju u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN. Jeremić je podsetio da su izbore zakazale albanske vlasti u Prištini, a ne specijalni predstavnik generalnog sekretara UN. Prema njegovim rečima, izbore ne može da prati OEBS, niti ih svetska organizacija može potvrditi.

 „Svet je aklamacijom podržao činjenicu da je dijalog jedini put ka miru na Kosovu, koji Srbima i Albancima može doneti dostojanstvo i stabilnost“, rekao je Jeremić. On je ocenio da posrednička uloga EU „može imati odlučujuću ulogu u kretanju ka obećavajućem momentu“. „Za nas dijalog znači pregovaranje i otvorenost za kompromis, radi se o prevazilaženju predrasuda i smirivanju strasti“, izjavio je Jeremić. Prema njegovim rečima, fer i izbalansirani proces išao bi u prilog umerenim snagama, bio instrument onih koji žele obnovu mostova i početak iskrenog pomirenja, kao i podstaći i obezbediti mirnu evropsku budućnost Zapadnog Balkana. „Srbija želi da taj dijalog počne što je pre moguće i očekujemo da u početku bude fokusiran na najmanje kontroverzna pitanja“, izjavio je Jeremić. On je ocenio da bi uspeh početka pregovora mogao da podstakne dalje uspehe, „kada se pređe na delikatnije teme“. Naš principijelan stav je nepromenjen – nećemo priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, eksplicitno ili implicitno, ponovio je Jeremić.

Na sednici SB UN održanoj u petak uveče po srednjeevropskom vremenu, predstavljen je redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o stanju na Kosovu. On je u izveštaju pozdravio najave skorog početka dijaloga između Beograda i Prištine i izrazio spremnost UN da u bliskoj saradnji sa EU podrži taj proces. Na sednici je učestvovao i šef Unmika Lamberto Zanijer, a kosovsku vladu predstavljala je zamenica ministra spoljnih poslova Vljora Čitaku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari