Jeremić u UN: Budućnost nije sudbina, već izbor 1Vuk Jeremić Foto: Narodna stranka

Predsednik Narodne stranke i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić izjavio je u Njujorku da se svet suočava sa „promenom kako prirodne, tako i geopolitičke klime“ i da ključni akteri na globalnoj sceni ne sarađuju dovoljno blisko kako bi se izbegle potencijalno katastrofalne posledice.

„Nepovredivost državnih granica, teška kršenja ljudskih prava, građanski sukobi, masovne migracije, razvoj i promet nuklearnog oružja, sektaško nasilje, terorizam, suzbijanje slobodne trgovine – samo su neki od aktuelnih globalnih izazova kojima se ne pristupa dovoljno odlučno i dosledno“, rekao je Jeremić, a prenosi pres služba Narodne stranke.

On je pred oko 2.000 najboljih studenata iz celog sveta u Njujorku održao uvodno izlaganje na godišnjem skupu omladine Ujedinjenih nacija, koji je ove godine održan pod nazivom „Osnaživanje mladih u cilju jačanja multilateralizma“.

„Većina svetskih lidera u ovom trenutku vrlo anemično pristupa globalnim izazovima. Iako svesni dolazećih opasnosti, i dalje su skloni kratkoročnim rešenjima. Na žalost, takva filozofija ne vodi održivoj stabilnosti“, rekao je Jeremić.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, podsetio je da „Sat apokalipse“ već drugu godinu zaredom stoji na dva minuta pre ponoći, što je najkraće vreme do globalne katastrofe od 1947. godine, kada je „Bilten atomskih fizičara“ ustanovio taj sat kao nezavisni barometar opasnosti sa kojima se suočava planeta.

„Naučnici su sadašnju situaciju nazvali ’nova nenormalnost’, ističući da je stanje na planeti ’neodrživo i krajnje opasno’“, naveo je Jeremić.

Jeremić je pozvao mlade da se angažuju i poručio im da nema mnogo prostora za nijanse – ili će stupiti u akciju kako bi se izborili za neophodne promene ili će dozvoliti da budu bespomoćne žrtve postojećeg razmišljanja, koje je i dovelo svet na ivicu ambisa.

„Budućnost nije sudbina. Budućnost je izbor. Ali da ne biste birali drastično ograničeni okolnostima koje su drugi nametnuli, morate da se jako brzo odlučite kakvu budućnost želite“, zaključio je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari