Jeremić: Vučić u Savetu bezbednosti da kaže da je Srbija protiv članstva Kosova u UN 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak, 27. aprila, mora da ode u Njujork na sednicu Saveta bezbednosti o Kosovu i Metohiji i da jasno kaže da se Srbija protivi članstvu Prištine u UN i pozove sve članice Saveta da glasaju protiv toga.

Kako je dodao, u suprotnom će biti naneta nepopravljiva šteta nacionalnim interesima Srbije.

„Vučić to mora da kaže na sednici Saveta bezbednosti, a ne novinaru Pinka ispred zgrade UN. Poziv Srbije članicama Saveta da ne glasaju za prijem ‘Kosova’ u UN, uključujući i Rusiji i Kini, može biti poslednja slamka spasa da Priština ne uđe u UN. Savetu bezbednosti bi trebalo da se obrati Vučić, a ne Ivica Dačić, koji nije bio u sobi u Briselu i Ohridu i verovatno ni ne zna sve o čemu se Vučić dogovarao“, rekao je Jeremić televiziji Nova S.

Jeremić je naveo da u javnosti do sada nije bilo najave da će neko od visokih zvaničnika Srbije prisustvovati sednici Saveta bezbednosti, a da je Vučić više puta rekao da se protivi članstvu „Kosova“ u UN, iako se usmeno saglasio sa „francusko-nemačkim“ sporazumom kojim je predviđeno da se Srbija ne protivi članstvu Prištine u međunarodnim organizacijama, od kojih je jedna i UN.

„Ako postoji trunka istine u toj tvrdnji, onda bi morao da ode u Njujork u četvrtak i da to tamo jasno kaže. Ukoliko se to ne dogodi, neće proći mnogo vremena pre nego što ‘Kosovo’ uđe u Unesko, a potom i u NATO“, rekao je Jeremić.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, rekao je da je današnje prihvatanje kandidature „Kosova“ za članstvo u Savetu Evrope posledica primene sporazuma, jer je kandidatura eksplicitno prihvaćena na osnovu dokumenta u kojem piše „na osnovu dogovora iz Brisela i Ohrida“, i dodao da više nema nikakve dileme da će „Kosovo“ postati član Saveta Evrope.

„Jedini način da sprečimo dalje pogubno sprovođenje ‘francusko-nemačkog’ plana je referendum o odbacivanju tog dokumenta i zato Narodna stranka prikuplja potpise za referendum. Situacija na Kosovu i Metohiji nikada nije bila teža za Srbe, jer je Vučić krenuo na put bez povratka“, rekao je Jeremić.

Jeremić je povodom jučerašnjih izbora na Kosovu i Metohiji, koje je organizovala prištinska vlast, a Srbi na njima nisu učestvovali, rekao je da je to „minijatura kojom je Aljbin Kurti nadigrao Vučića“, ali da će međunarodna zajednica „pokušati da situaciju vrati u održive okvire“.

„Skandalozno je i nenormalno da gradonačelnik Kosovske Mitrovice bude izabran sa svega 500 glasova. Kurti misli da će sada moći da kaže da će Zajednica srpskih opština biti formirana sa Albancima predsednicima opština u kojima veliku većinu čine Srbi“, rekao je Jeremić, i dodao da takva situacija nije održiva.

„Važnije od svega je odvajanje Kosova i Metohije od Srbije u formalno pravnom smislu na šta je Vučić pristao time što se usmeno saglasio sa sprovođenjem ‘francusko-nemačkog’ sporazuma. To moramo da sprečimo, a referendum je najbolji način da se zaustavi sprovođenje tog katastrofalnog sporazuma“, rekao je Jeremić.

Predsednik Narodne stranke je istakao da su Srbi na Kosovu i Metohiji prepušteni na milost i nemilost „kriminalcu Milanu Radoičiću, čiji je kriminalni klan jedina institucija koja funkcioniše na severu pokrajine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari