Jerkov: Tačno samo da zbog svađe Mihajlovićeve i Đorđevića kasni zakon 1Foto: Medija centar

Jedino što je tačno u toj priči je da zbog svađe Zorane Mihajlović i Zorana Đorđevića, usvajanje Zakona o rodnoj ravnopravnosti kasni već godinu dana i produžava se agonija oko njegovog usvajanja.

To kaže za Danas Aleksandra Jerkov, poslanica Demokratske stranke, povodom tvrdnji da ministarka građevine i funkcionerka SNS u saradnji sa opozicijom ruši Vladu i jedinstvo vladajuće stranke.

Upitana da komentariše navode naprednjaka Vladmira Đukanovića da je Zorana Mihajlović htela da ima isključivi monopol da taj zakon napiše i predstavi javnosti, te da se o tome dogovarala sa opozicijom, Jerkov ističe da tu ima više netačnosti.

– To nije predlog Zorane Mihajlović, nego je na njemu dve i po godine radilo više od 40 nevladinih organizacija, eksperata i predstavnika stručne javnosti. Stoga je teško govoriti o tome kao o Zoraninom zakonu, niti nama treba Zorana Mihajlović da bi nas podučila kako da razgovaramo sa ministrima i kako da se odnosimo prema rodnoj ravnopravnosti. Jedno međutim, jeste tačno – povodom predloga zakona u petak je trebalo da se održi sastanak Ženske parlamentarne mreže, kojom ja predsedavam, i u koju ulaze predstavnice svih parlamentarnih grupa, sa ministarkom Mihajlović i ministrom Zoranom Đorđevićem. Međutim, iz Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost su nas zvali da odlože sastanak budući da ulaze u konsultacije sa ministrom Đorđevićem, i ja sam članice Ženske parlamentarne mreže obavestila o tome. To je cela priča o tom sastanku, napominje Jerkov za Danas.

Zorana Mihajlović, koja je i potpredsednica Vlade i predsednica vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, kako je nedavno objavljeno, zahtevala je da nacrt zakona prođe vladin Odbor za pravna pitanja. Zoran Đorđević, ministar za rad, najavio je da će novoosnovani Sektor za rodnu ravnopravnost u njegovom ministarstvu, osnažiti postojeći nacrt zakona.

Đukanović traži ostavku

Vladimir Đukanović, poslanik SNS, napisao je u svojoj kolumni u Blicu da bi Mihajlovićeva trebalo ili da podnese ostavku ili da bude smenjena.

„Jedan dnevni list objavio je da je potpredsednica Vlade preko svoje savetnice ugovarala sa Aleksandrom Jerkov iz opozicione Demokratske stranke na koji način da opozicija napada ministra Đorđevića, pa i samu vladu, zbog tog zakona. Čak je i samog ministra častila vrlo ružnim i nipodaštavajućim epitetima. Ukoliko je istina to što je objavio taj dnevni list, a mislim da se sa tim podacima, pa i SMS porukama, niko ne bi smeo tek tako igrati, jer rizikuje da popije žestoku tužbu, potpredsednica Vlade više u toj vladi ne bi mogla da ostane ni sekunde. A, vala, ni u samoj Srpskoj naprednoj stranci. Moralno bi bilo da podnese ostavku mada, iskreno, to ne očekujem od nje“, napisao je Đukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari