Ješić: Protiv Lutovca su poslanici koji su izgubili izbore u DS 1Foto: DS

Demokratska stranka neće ostati bez poslaničkog kluba, niti će doći do njegovog cepanja, uprkos činjenici da se većina njenih poslanika izjasnila protiv odluke Glavnog odbora o ulasku u Savez za Srbiju, ili je bila uzdržana.

To su Danasu potvrdili poslanici DS koji su se izjasnili za, ali i oni koji su bili protiv Saveza, jer je kako saznajemo postignut unutrašnji dogovor da se stišaju strasti, spusti lopta i ne podgreva dalje vatra u režimskim medijima. Podsećaju da Demokratska stranka nije demokratska samo po imenu, već je to i po svojoj suštini.

Na sednici Glavnog odbora DS protekle nedelje, kada se odlučivalo o pristupanju Savezu za Srbiju, od dvanaest poslanika, navodno je samo jedan, Dejan Nikolić, podržao predlog lidera Zorana Lutovca. Protiv je bilo njih četvoro – Dragoljub Mićunović, Nataša Vučković, Gordana Čomić i Radoslav Milojičić Kena, dok je Goran Ješić bio uzdržan, a šef kluba Goran Ćirić nije bio u sali kada se glasalo. Preostalih petoro poslanika, Balša Božović, Maja Videnović, Aleksandra Jerkov, Vesna Marjanović i Dušan Milisavljević, nisu se ni pojavili na sednici GO.

NJihove glavne zamerke predsedniku stranke bile su da vodi DS u desničarski savez i da osnovni elementi politike DS nisu uvršćeni u program buduće političke organizacije, jer u 30 tačaka Saveza nigde se ne pominje EU, a većina stranaka nije evroskeptična, već antievropska, što se kosi sa osnovnom ideologijom DS. Upravo, poslanici DS imali su oštre argumente protiv saradnje sa Dverima i drugim programski nesrodnim strankama.

Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, kaže za Danas da nisu tačne spekulacije da je poslanički klub DS pred raspadom zbog neslaganja oko SZS.

„Ništa nje tačno, što su mediji poslednjih dana napisali, kao što nije tačno ni da je Gordana Čomić glasala protiv SZS. Glasala je za. Uostalom, pitajte poslanike šta oni ima da kažu“, kaže za Danas Lutovac. Dodaje da nema istine ni u spekulacijama da neposlušnim poslanicima prete disciplinski postupci, odnosno obračun sa „naprednjacima u DS“, koji je navodno najavila potpredsednica DS Dragana Rakić još na sednici GO.

Gordana Čomić juče nije odgovarala na naše poruke, a Goran Ćirić, šef poslaničkog kluba DS u parlamentu Srbije, kaže da su neistine tvrdnje da je klub demokrata pred raspadom. „Sve su to spekulacije, kao što je spekulacija i da nisam prisustvovao glasanju za SZS u nedelju na sednici Glavnog odbora. Ne samo da sam bio na Glavnom odboru, podržao ulazak u Savez, već sam bio i na osnivačkoj skupštini Saveza za Srbiju“, kaže Ćirić.

NJegova koleginica Nataša Vučković, koja je bila protiv ulaska u SZS, takođe demantuje da je poslanički klub na klimavim nogama. Nezvanično saznajemo i da poslanik DS Dušan Milisavljević nije prisustvovao sednici Glavnog odbora ne zato što je protiv Saveza sa Draganom Đilasom, već zbog 24-časovnog dežurstva na ORL u Kliničkom centru u Nišu.

Jedini koji priznaje da u poslaničkom klubu postoje podele je poslanik Goran Ješić, koji je tokom glasanja bio uzdržan, jer je kako kaže njegov stav o toj koaliciji od početka jasan.

„Jedan deo poslanika DS je protiv Lutovca. Izgubili su izbore od njega. NJihovi postupci nemaju nikakve veze sa Savezom, već je to isključivo lični interes“, objašnjava Ješić za Danas.

Najavljen dokument SZS o izbornim uslovima

Čačak – Dragan Đilas, Boško Obradović i Vuk Jeremić najavili su juče u Čačku da se radi na dokumentu koji će biti ponuđen i ostalima iz opozicije, a koji će predvideti šta bi trebalo uraditi da izbori budu koliko toliko fer. Obradović je rekao da će prvi izbori na kojima će se zajednički pojaviti Savez za Srbiju biti lokalni izbori u opštini Lučani, da su pripreme za učešće Saveza na ovim izborima već započete, ali da se mora postaviti i pitanje izbornih uslova.

Dragan Đilas je istakao da je Savez otvoren za sve opozicione stranke koje ne sarađuju sa SNS ni na jednom nivou. „Mi očekujemo da u sledećim mesecima pristupe mnoga udruženja građana i razne strukovne organizacije širom Srbije čiji će predstavnici biti članovi Konferencije i njihovi stavovi će za nas biti važni“, istakao je on.

Vuk Jeremić je rekao da je pored nesaradnje sa SNS i prihvatanje programa Saveza važan uslov da bi neko pristupio Savezu a to donekle udaljava Pokret slobodnih građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari