Joksimović i ambasador Austrije o nastavku evropskog puta Srbije 1Foto: TW/ Ministarstvo za EI

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa ambasadorom Austrije Nikolasom Luterotijem o nastavku evropskog puta Srbije, saradnji u procesu pristupanja, bilateralnim odnosima i  prilikama u regionu, saopštilo je ministarstvo.

Joksimović je rekla da je Austrija važan saveznik Srbije u procesu evropskih integracija i država koja dosledno podržava politiku proširenja EU.

Ambasador Luteroti rekao je da Austrija podržava politiku proširenja i da se zalaže za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, sledeći princip po kome bi, od ispunjavanja kriterijuma svake države pojedinačno trebalo da zavisi i njen napredak u procesu pristupanja.

On je istakao je da će Beč nastaviti da podstiče i pomaže  proevropsko opredeljenje i strateški interes Srbije, koju vidi kao ključnu državu Zapadnog Balkana, i da postane članica EU.

Pozitivno se odredio prema rezultatima reformi i izrazio očekivanja da će započete reforme biti nastavljene većim intenzitetom, posebno u segmentu vladavine prava.

Joksimović je istakla da će Srbija nastaviti da sprovodi reforme i da će biti posvećena procesu pristupanja.

Ministarka je istakla nedavnu inicijativu pojedinih država EU, kao veoma važnu a među njima je i Austrija.

Te države smatraju da konsolidacija Evrope ne može biti završena bez Zapadnog Balkana i izražavaju spremnost da proces i metodologija pregovora, ukoliko se budu menjali, idu u pravcu ubrzavanja procesa i većih koristi za kandidate.

Joksimović je istakla značaj Austrijske razvojne agencije (ADA) u sprovođenju bespovratnih sredstava EU u ukupnom iznosu od 19.5 miliona evra za realizaciju projekata iz segmenta socijalno ekonomskog razvoja Podunavske regije.

Ministarka je podsetila, da je Austrija država koja je kroz realizaciju tvining projekata pružila značajnu podršku državnoj administraciji Srbije u kontekstu primene i sprovođenja zakonodavstva EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari