Joksimović i Šib: U susret nemačkom predsedavanju Savetu EU 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas sa ambasadorom SR Nemačke u Srbiji Tomasom Šibom, sa kojim je razgovarala o aktuelnostima na planu evropskih integracija Srbije, predstojećem preuzimanju predsedavanja Nemačke Savetu EU, daljem unapređenju odnosa dveju zemalja, kao i o predstojećim izborima i drugim aktuelnim političkim temama na unutrašnjem i međunarodnom planu, navodi se u saopštenju Kancelarije za saradnju sa medijima Vlade Srbije.

Ukazujući na značaj nemačko-srpske razvojne saradnje, Joksimović je istakla da je Nemačka kroz brojne razvojne projekte u Srbiji investirala preko 2 milijarde evra kroz povoljne kredite i bespovratna sredstva. Govoreći o dinamici procesa evropskih integracija, ona je izrazila očekivanje da će neformalni dokument EK o napretku Srbije, koji bi trebalo da bude objavljen do kraja nedelje, dati dovoljno elemenata da zemlje članice, uključujući i Nemačku, podrže otvaranje nekog od pet poglavlja za koje je Srbija u potpunosti spremna, dodaje se u saopštenju Kancelarije za saradnju sa medijima Vlade Srbije .

U kontekstu predstojećih izbora, Joksimović je obavestila ambasadora o svim sprovedenim aktivnostima koje imaju za cilj unapređenje izbornih uslova – kao rezultata međupartijskog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta, i naglasila uverenje da će predstojeći izbori biti fer i demokratski.

Šib je istakao da Nemačka snažno podržava put Srbije ka Evropskoj uniji, i da se ta podrška ogleda pre svega u stalnoj pomoći našoj zemlji da dostigne evropske standarde u oblastima obuhvaćenim pregovaračkim poglavljima, naročito onim koja se odnose na vladavinu prava. On je naglasio značaj da sve izborne preporuke budu implementirane kako bi celokupan izborni proces bio dodatno demokratski osnažen.

Kada je reč o nemačkom preuzimanju predsedavanja EU od Hrvatske 1. jula, Šib je ukazao da će predsedavanje biti posvećeno oporavku i dodatnom jačanju Evropske unije posle krize koja je nastupila kao posledica pandemije. „I proširenje Evropske unije i Zapadni Balkan su naš prioritet,“ rekao je Šib.

Joksimović je izrazila očekivanje da će specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak otpočeti svoj mandat uz temeljnu razmenu mišljenja o do sada postignutom u okviru Briselskog sporazuma, posebno imajući u vidu da Zajednica srpskih opština nije formirana.

Sagovornici su naglasili da su postojane veze Srbije i Nemačke zasnovane pre svega na kontinuiranom i konstruktivnom političkom dijalogu na najvišem nivou, kao i na izuzetno obimnoj i uspešnoj ekonomskoj saradnji, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za saradnju sa medijima Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari