Joksimović: Otvaranje dva poglavlja u 2019. relativno podnošljiv rezultat 1Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je da je otvaranje svega dva poglavlja u pristupnim pregovorima s EU u 2019. godini relativno podnošljiv rezultat i da postoji jasna potreba ubrzanja procesa kod obe strane.

„Nedovoljno u odnosu na značajne rezultate reformskog procesa i napretka Srbije, a značajno u kontekstu pojačanog odsustva volje za proširenje među članicama EU. Dakle, relativno podnošljivo, da se ne izgubi kakav takav tempo, ali sa jasnom potrebom ubrzanja procesa i kod nas i kod EU“, rekla je Joksimović za Radio Slobodna Evropa.

Srbija je u 2019. godini otvorila dva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, Poglavlje 9 o finansijskim uslugama u junu i Poglavlje 4 o slobodi kretanja kapitala u decembru.

Joksimović je kazala da je proces evropskih integracija Srbije u 2019. godini bio opterećen dilemama o budućnosti reforme EU i politike proširenja.

„Jedina dva događaja i pozitivne odluke koje se tiču politike proširenja odnosili su se na Srbiju. To su dva kompleksna i zahtevna poglavlja (4 i 9) sa obimnim sadržajem pravnih tekovina EU“, navela je Joksimović.

Ona je rekla da u 2020. godini ne očekuje „korak od sedam milja“ u evropskim integracijama Srbije, ali je dodala da „stalne važne korake napred svakako očekuje“.

Navela je da dinamiku u zatvaranju otvorenih poglavlja određuju države članice EU, ali da to Srbiju ne sprečava da radi na tome.

„To nas svakako ne sprečava da radimo na ispunjavanju merila za zatvaranje i da za 2020. godinu planiramo mere za zatvaranje poglavlja 5 – javne nabavke, 6 – pravo privrednih društava, 7 – pravo intelektualne svojine, 13 – ribarstvo i 20 – preduzetništvo i industrijska politika“, rekla je srpska ministarka.

Srbija je u prethodne četiri godine otvorila 18 od 35 poglavlja, dok je dva privremeno zatvorila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari