Joksimović: Srbija pripremila sedam poglavlja 1Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas kako se očekuje da će do kraja decembra biti otvorena tri poglavlja u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji (EU), kao i da će se pred članicama EU vrlo brzo naći svih sedam poglavlja koje je Srbija pripremila.

Smatramo da će na osnovu konkretnih i vidljivih koraka, kada su u pitanju akcioni planovi i reforme u oblasti vladavine prava, biti dosta kvalitetnog materijala, da se značajniji paket poglavlja otvori do kraja decembra, rekla je Joksimović na 9. sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruiživanje EU – Srbija, u Skupštini Srbije.

Navodeći da je sedam pregovaračkih poglavlja pripremljeno, Jokismović je podsetila da su neka od njih već duže na dnevnom redu, poput poglavlja devet o finansijskim uslugama, 18 – statistike, 17 – budžetskih i monetarnih odredbi, dva – slobode kretanja radnika, četiri – slobodi kretanja kapitala, 21 – transevropskih mreža i poglavlja 14 koje se tiče transportne politike.

Joksimović je naglasila kako otvaranje poglavlja ne sme da postane samo po sebi svrha, jer je krajnji cilj zatvaranje poglavlja i istakla da založila se da „rigidnost u traženju posebnih kriterijuma za otvaranje poglavlja ustupi mesto fleksibilnijem pristupu“, jer prave reforme u određenim oblastima započinju tek kad se otvore poglavlja.

Govoreći o napretku u vezi poglavlja 23 i 24 o pravima, slobodama i vladavini prava, Joksimović je navela, da su sve preporuke Venecijanske komisije prihvaćene kada je u pitanju Nacrt ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa.

Ona je rekla da je ponovo pokrenut proces izrade Medijske strategije i da je formirana nova radna grupa u kojoj su predstavnici svih novinarskih udruženja, a uverena je da će biti izrađen Nacrt strategije, usmeren ka ukupnom poboljšanju medijske slike u Srbiji.

Joksimović je rekla da je Srbija „jedna od nekoliko zemalja u Evropi sa izuzetno visokim nivoom garantovanja i zaštite manjinskih prava“. Ona je rekla da Srbija ostaje posvećena najvišim principima međunarodnog humanitarnog prava i najvišim standardima postupanja prema migrantima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari