Josip Juratović: Šta će biti posle kompromisa Kosova i Srbije? 1Foto: Printscreen/YouTube/DW

Nemački socijaldemokrata Josip Juratović očekuje kompromis Beograda i Prištine, ali upozorava da je i ranije bilo dogovora koji pak nisu sprovedeni. Za DW on govori o imidžu Srbije na Zapadu i zamršenoj situaciji u BiH.

„Srbija je nažalost preuzela štafetu zla od Nemačke“, kaže nemački socijaldemokratski poslanik Josip Juratović u intervjuu za DW, dodajući da takva slika Srbije nije fer.

„Kad gledate kulturu, filmove, kad razgovarate kod nas u parlamentu, krećete se bilo gde… kad kažete Srbija, Vučić, nacionalizam, prijatelji Putina… To je imidž“, kaže Juratović.

„U stvari mislim da to nije pravedno prema Srbiji. Jer, znam da isto koliko ima nacionalista, tamo ima i demokrata koje treba organizovati i pomoći“, dodaje on.

Očekuje kompromis oko Kosova

Kada je reč o francusko-nemačkom predlogu za Kosovo, Juratović očekuje kompromis, ali dodaje da je pitanje šta će biti posle toga „jer oni su često sklapali kompromise“.

Jedno od pitanja gde pak deluje da nema kompromisa je formiranje Zajednice srpskih opština što srpski predsednik Aleksandar Vučić traži da se najpre uradi. No kosovski premijer Aljbin Kurti ponavlja da neće dozvoliti formiranje, kako on kaže, „Republike Srpske na Kosovu“.

Juratović kaže da Kurti mora da odluči u kojem će kontekstu Zajednica srpskih opština biti organizovana, ali da se kosovski premijer s pravom žali da ne želi „državu u državi“.

„Vučić će morati da prestane da manipuliše sa Srbima na Kosovu, ne samo Vučić, nego znamo ko sve stoji iza toga. Na drugoj strani Kosovo će morati da prihvati činjenicu da postoji interesna zajednica koja je tu prisutna i koju treba integrisati u Kosovo“, kaže Juratović.

Priznanje će postati nebitno

Juratović smatra da će delovanjem Srbije i Kosova „na međunarodnoj sceni, kroz Berlinski proces, kroz ulazak u EU, kroz mnoge druge stvari“ pitanje o priznavanju ili nepriznavanju dve zemlje „postati nebitno“.

„Jer koga interesuje danas spor između Slovenije i Hrvatske, koga interesuje to da između Belgije i Nemačke još nije uređeno granično pitanje“, kaže Juratović.

A da zemlje Zapadnog Balkana na tom put ka EU ne bi više trebalo da budu samo „večni kandidati“ založila se u nedavno usvojenom strateškom dokumentu stranka kojoj Juratović pripada.

„Status večnih kandidata ne samo da podriva kredibilitet EU, nego još više poziciju proevropskih i demokratskih aktera u šest zemalja Zapadnog Balkana“, stoji u dokumentu nemačkih Socijaldemokrata.

No put do punopravnog članstva je još dug: „To zavisi od EU i njene političke volje gde, moramo biti iskreni, takođe ima par problema. Pitanje je da li društvo u EU želi proširenje, ali isto tako treba raditi na terenu. Ja sam protiv toga da EU stalno na sebe svaljuje krivicu da nismo dovoljno učinili. To je laž“, kaže Juratović.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari