Jovan Komšić: Ideja bojkota izbora demobiliše građane na lokalu 1Jovan Komšić Foto: Stanislav Milojković

Politikolog Jovan Komšić izjavio je da ideja bojkota izbora „demobiliše“ građane pre svega na nivou gradova i opština i dodao da nije uveren da će bojkot dovesti do raspisivanja novih izbora u Srbiji, što je teza dela opozicije.

„Da li će posle izbora u kratkom periodu od šest meseci do godinu dana biti novih izbora, kao što to očekuju akteri sadašnjeg dela opozicije koji su za bojkot, nisam baš potpuno uveren u tu mogućnost“, rekao je Komšić za portal Autonomija.

Dodao je da neće biti moguće da se u jednom činu reše nagomilani politički problemi u Srbiji.

„Za rešavanje tih problema politička opozicija u Srbiji se mora strateški pripremiti, ne samo za jedan ili sledeći izborni ciklus, već za nekoliko narednih izbornih ciklusa, kako bi mogla delotvorno da utiče i da menja stanje na političkoj sceni Srbije“, kazao je Komšić.

Prema njegovim rečima pod znakom pitanja je da li današnja opozicija ima jasno saopšten politički stav prema Evropskoj uniji.

„Naprotiv, dominira više neevropski, da ne kažem antievropski kurs“, ocenio je Komšić i dodao da ako se pošalje poruka lokalnim političkim alternativama da bojkotuju izbore, to znači onemogućiti bilo kakvu političku participaciju za drugačije mišljenje u odnosu na vladajući sektor.

On je rekao da je, kada je u pitanju opozicioni Savez za Srbiju, teško očekivati veći stepen savezništva od ovog koji postoji.

„Kad je reč Savezu za Srbiju, on će izgleda ostati celovit, jedinstven, oni će bojkotovati. Ali neke političke organizacije koje nisu trenutno u vladajućoj koaliciji najavile su izlazak, neke nove partije i grupacije građana će se pojaviti“, naveo je Komšić.

Ocenio je da se zaboravlja da se istovremeno održavaju i pokrajinski i lokalni izbori.

„Lokalni i regionalni problemi naprosto nisu na političkom dnevnom redu. Ne da se plašim, nego sam naprosto uveren da ni sledeći krug izbora u ovom istovremenom održavanju na sva tri nivoa naprosto prazne, eliminišu i blokiraju mogućnost ostvarenja demokratije na lokalnom i na pokrajinskom nivou“, kazao je Komšić.

Ocenio je da se u slučaju istovremenog održavanja izbora na svim nivoima politika svodi na dominaciju ličnosti vodja partija, „nekoliko partijskih poglavica“ i njihovu neposrednu komunikaciju posredstvom medija sa nedovoljno ili nimalo informisanim građanima.

Prema njegovim rečima, postojeći proporicionalni izborni sistem sa Srbijom kao jednom izbornom jedinicom ima niz manjkavosti, a jedna od njih je da čak trećina lokalnih samouprava u Srbiji nije predstavljena u republičkom parlamentu.

„Ukoliko bi se menjao zakon, postoje neke inicijative za više izbornih jedinica, pet, šest ili sedam, mislim da Liga socijaldemokrata Vojvodine govori o tom broju izbornih jedinica, u kojima bi došao više do izražaja ovaj element reprezentativnosti političkih institucija na nivou regije i lokalnih zajednica“, naveo je Komšić.

Ocenio je da bi valjalo razmisliti i o reaktiviranju i vraćanju na iskustva pokrajinskih izbora i mešovitog sistema koji je na nivou pokrajine u dva-tri mandata bio primenjivan, kada je svaka lokalna samouprava imala obavezu da ima svog predstavnika u pokrajinskoj skupštini koji je biran na osnovu većinskog sistema, a političke organizacije su na osnovu proporcionalnog sistema imale zastupljenost u polovini sastava pokrajinske skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari