Jovanović: Drugi krug kao referendum 1Nikola Jovanović Foto: Fonet /Aleksandar Levajković

Nikola Jovanović, portparol izbornog tima Vuka Jeremića, poručio je danas da neregularnosti u izbornoj kampanji neće omesti Jeremića da postigne odličan rezultat na predsedničkim izborima, ali pokazuju nervozu režima jer su svesni da će biti drugog kruga koji će biti referendum o tome da li građani žive dobro.

Jovanović je, na konferenciji za novinare u sedištu izbornog štaba, naglasio da je uveren da će odluka u drugom krugu izbora biti predstavnik rečima Aleksandar Vučić i Jeremić. Drugi krug će biti referendum da li građani žive dobro i da li su zadovoljni u kom pravci ide zemlja, rekao je Jovanović koji smatra da je velika većina građana za promene.

Jovanović je kritikovao suspendovanje rada parlamenta, koje je učinjeno kako bi se onemogućila rasprava o izborima u Skupštini, ali i formiranje Nadzornog odbora za praćenje izbora. Jovanović je dodao i da Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) od 1997. godine prati izbore u Srbiji, a sada niko iz vlasti nije zvanično pozvao posmatračku misiju. Ponavljamo zahtev da Vučić ispuni još jedno od lažnih obećanja, a to je da će podneti ostavku na funkciju premijera kada postane predsednički kandidat, rekao je on i napomenuo da je Vučić u televizijskoj emisiji, u kojoj je predstavljen kao premijer, dva sata koristio kao predsednički kandidat i skoro sat vremena govorio o Jeremiću.

Jovanović je kritikovao i odluku Regulatornog tela za elektronske medije da neće po službenoj dužnosti pratiti zastupljenost kandidata u elektronskim medijima, ukazujući da REM sam sebi oduzima nadležnosti.

Prema njegovim rečima, i Republička izborna komisija (RIK) je u nelegalnom sastavu jer je od 34 članova trenutno 21 onih koji podržavaju kandidata vladajuće koalicije, iako po zakonu nijedna stranka ili koalicija ne može imati više od polovine članova RIK. Govoreći o Uputstvu RIK za tumačenje nelogičnih zapisnika sa biračkih mesta, Jovanović je rekao da ne smatra da je normalno da koordinator RIK i predstavnik Republičkog zavoda za statistiku prepravljaju zapisnike.

Bojim se da će biti problema i sa brojanjem glasova sa Kosova i Metohije, ali se nadam da će upkos pritiscima državne institucije imati integriteta da poštuju izbornu volju građana i Ustav Srbije, predočio je Jovanović. On je rekao da lično podržava ideju bivšeg predsednika Srbije i lidera Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića o formiranju koordinacionog tela izbornih štabova Jeremića i Saše Jankovića koje bi pratilo izborni proces, podsećajući da su opozicioni kandidati pre suspenovanja skupštine održali sličan koordinacioni sastanak.

Lično da kažem najefikasiji lek je bojkot skupštine, jer ovo što se radi je ponižavanje građana, rekao je on i istakao da sa Boškom Obradovićem, Sašom Radulovićem i Sašom Jankovićem postoji usaglašavanje stavova ne oko politike, već izbornih uslova.

Jovanović je rekao da je tim Jeremića prikupio potpise građana za predaju kandidature, ali da će ih predati RIK na simboličan datum, ne otkrivajući detaljnije kada. Na pitanje o finansiranju Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) čiji je Jeremić predsednik, Jovanović je rekao da je organizacija registrovana u Srbiji gde i plaća porez. Država, poreski organi su upoznati sa aktivnostima, prihodima, donacijama i prilozima. Poreska policija već godinu dana pokušava da nađe bilo kakvu nepravilnost i nisu uspeli. Da ima bilo šta neregularno do sada biste znali, rekao je Jovanović. Dodao je da CIRSD ne finansira Jeremićevu kampanju, već se to čini iz domaćih izvora prema zakonu, a izveštaj će biti kako i zakon nalaže predat državnim organima.

Ne samo da nema novca iz inostanstvo, nego nema ni od tajkuna, što me podseća da je Bogoljub Karić govorio na konvenciji vladajuće partije, zaključio je Jovanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari