tefan Jovanovicfoto FoNet Božana Pavlica

Generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović ocenio je danas da konsultacije o novoj vladi kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića doprinose stvaranju lažnog utiska o demokratiji.

On je za Juronjuz Srbija (Euronews) rekao da se ta stranka neće odazvati pozivu Vučića na konsultacije, prenela je Narodna stranka.

Kazao je da se Narodna stranka neće odazvati jer ne planira da sarađuje sa vlašću „ni javno ni tajno“ i jer, kako je naveo, „ne želi da doprinosi stvaranju lažnog utiska o postojanju i funkcionisanju demokratskih institucija i procedura u Srbiji“.

„Predsednik Srbije ima ustavnu obavezu da sasluša mišljenja predstavnika izabranih izbornih lista, a naše je pravo da na te konsultacije ne odemo i mi smo to pravo iskoristili“, rekao je Jovanović.

Naveo je da se konsultacije obavljaju kako bi predsednik nekome mogao da poveri mandat za sastav nove vlade i da je poznato da će vladu formirati SNS.

Dodao je da će Narodna stranka „u parlamentu biti najjača opoziciona stranka“ čiji će poslanici ukazivati na propuste u programu i radu vlade.

Upitan o „promeni stava“ Narodne stranke o odlasku na konsultacije, Jovanović je odgovorio da su se promenile okolnosti.

„Ni 100 dana od završetka izbora nije formiran novi saziv parlamenta, ponavljani su izbori u Velikom Trnovcu, predsednik je polagao zakletvu pred starim sazivom parlamenta, poslanici nisu obavešteni kada će biti konstitutivna sednica parlamenta, a počele su konsultacije o novoj vladi“, rekao je on.

Rekao je da je to za Narodnu stranku stvaranje lažnog utiska o funkcionisanju demokratskih institucija, koje, kako je ocenio, u Srbiji ne postoje.

Kazao je i da Vučić nije spreman da sasluša mišljenje druge strane, te podsetio da nikada nije izašao na televizijski duel sa predstavnicima opozicije.

„Ako u parlamentu bude podneo izveštaj, onda ćemo mu postavljati pitanja kao poslanici“, dodao je Jovanović.

Naveo da će poslanici Narodne stranke u Skupštini Srbije predložiti Vladi Srbije da hitno usvoji mere za obezbeđivanje dostupnosti hrane, ekonomsku sigurnost građana i energetsku stabilnost.

Ponovio je da će predložiti i izmenu Zakona o porezu na dodatu vrednost kojom bi PDV na osnovne životne namirnice bio smanjen sa 10 odsto na jedan odsto i da će tražiti povećanje minimalne zarade na 50.000 dinara.

Naveo je da Narodna stranka sarađuje sa strankama i levog i desnog dela političkog spektra i da veruje da će sa njima, kako je kazao, postići dogovor od značaja za građane Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari