Jovanović (NDSS): Bez članstva Srbije u EU, saradnja kroz evropski ekonomski prostor 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije (NDSS) i jedan od lidera koalicije NADA Miloš Jovanović ocenio je da nema ništa od članstva Srbije u EU, jer se Unija neće širiti, i zato što je za Srbiju postavljen poseban uslov da prizna secesiju Kosova i Metohije.

On je, gostujući na televiziji Nova S, rekao da se NDSS zalaže za saradnju sa Evropskom unijom, ali bez članstva.

„Saradnja može da postoji, kao što je ima Norveška, kroz evropski ekonomski prostor. Neće ništa ni nama ni njima faliti ako nismo članica. Trgovaćemo i dalje. Nemam problem saradnje sa Evropskom unijom, treba da imamo svaku mogući i kulturnu i akademsku saradnju“, rekao je Jovanović.

On je rekao da se ne slaže sa idejom da Srbija prizna secesiju Kosova i uvede sankcije Rusiji kao uslov za prijem u članstvo EU.

Na pitanje novinara da pojasni Deklaraciju „Srbija mora biti velika“, koja je nedavno usvojena na Skupštini NDSS, Jovanović je rekao da ta deklaracija znači da ne želi da Srbija stalno bude u defanzivi.

„Neću da budemo u podredjenom i inferiornom položaju. Srbija mora biti velika po ideji, po kulturi. Više ne pristajem da se stalno odredjujem prema tome šta neko misli i priča. Ja sam ponosan na to što jesam, što sam pripadnik srpskog naroda“, dodao je Jovanović.

„Znate li šta znači da Srbija bude velika? Znači da hoću da imamo bolje izložbe nego Bijenale u Veneciji, lepšu zgradu opere nego što su zgrade opere u Sidneju i Oslu, hoću da zračimo kulturom i hrabrošću. Da budemo veliki po ideji i po nacionalnoj ambiciji“, naveo je predsednik NDSS.

On je kao veliku ideju naveo vojna neutalnost Srbije, ocenivši da je Srbija „Istok na Zapadu i Zapad na istoku“, a da je deo politike NDSS i odbrana Srba u regionu.

„Želim čista i uredjena sela, želim da budemo veliki u kulturi, književnosti, visokom školstvu. Mi nismo narod od juče, imamo istoriju koja nam daje za pravo da gajimo tu vrstu nacionalne ambicije“, zaključio je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari