Milos Jovanovicfoto BETAPHOTO/EMIL VAS

Kandidat za predsednika koalicije NADA Miloš Jovanović ocenio je danas da, s obzirom na odnose Srbije i Rusije, Srbija ne sme da uvede sankcije Rusiji.

„Ona (Rusija) nam pruža podršku u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Nikada nas nije bombardovala i brani Kosovo u sastavu Srbije. Dakle, nikakve sankcije ne dolaze u obzir“, rekao je Jovanović na konferenciji za novinare.

On je dodao da Srbija, kao država koja se i sama bori za teritorijalnu celovitost, ne može da prizna nezavisnost Donjecka i Luganska.

„Srbija, kao vojno neutralna država se ne svrstava, što je u skladu sa našom slobodarskom tradicijom“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, takva pozicja mora da se neguje, jer Srbija ima „nacionalnu ambiciju“.

„Ta pozicija je zahtevna, ali odvažna i podrazumeva jačanje naše zemlje u ekonomskom, vojnom i institucionalnom smislu“, kazao je Jovanović.

On je ocenio da su „sile zapada“ odgovorne za situaciju u Ukrajini, i da nemaju nikakvo „moralno pravo da drže pridike bilo kome, pa ni Rusiji“.

„Sile zapada izvršile su agresiju na našu zemlju, kršeći najosnovnija načela međunarodnog prava, a to je zabrana upotrebe sile i 2008. godine priznale su secesiju naše južne pokrajine“, objasnio je Jovanović.

On je kazao da Rusija brani svoje „bezbednosne garancije“, odnosno, ne želi da NATO bude na njenim granicama.

„Obećali su Rusiji 1990. godine da se NATO neće širiti na istok, a 30 godina kasnije, NATO je došao na granice Rusije“, rekao je on.

Jovanović je dodao da bi kriza u Ukrajini imala drugačiji tok da NATO nije pozvao Ukrajinu da bude njen član.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari