Jovanović (Novi DSS): Događaji na Kosovu potvrdili slom kosovske politike koja se vodi od 2008. 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednik Nove demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović kazao je danas da su poslednji događaji na Kosovu i Metohiji i njihove posledice još jednom potvrdile potpuni slom kosovske politike koja se vodi od 2008. godine kao i da su ti događaji pokazali „našu nacionalnu neodgvornost i svu dubinu našeg istorijskog i moralnog posrnuća“.

Jovanović je kazao da sva ostala pitanja koja se danas čine važnim, od pitanja prosečnih plata i penzija, preko Rio Tinta postaju suvišna ako „ne uspemo da pružimo potvrdan odgovor na pitanje ‘da li smo kao narod dostojni naše istorije’, ili tačnije postavljeno ‘da li smo još uvek uopšte narod'“.

Ocenio je da sa jedne strane stoji aktuelna vlast čije će posledice delovanja postati fatalne ako ne dođe do promena, jer, kako je rekao, vlast koja počiva na „korupciji neretko primitivizmu i vulgarnosti, u krajnjem ishodu kao i svaka metastaza u organizmu, korupmpira čitav jedan narod i u materijalnom i u moralnom smislu“.

Naveo je da se sa druge strane nalaze samozvane demokratske strane, koje nisu ni same uvek uzorno poštovale demokratska načela ali su istinski gajila antinacionalna osećanja.

„Antinacionalne barem, kada je reč o srpskom nacionalnom osećanju. Za te takozvane liberale, koji čine jedan nezanemarljiv deo srpske opozicija, Srebrenica će uvek biti smatrana genocidom iako to nije, Kosovo i Metohija suštinski nikad neće biti tema, kao ni Republika Srpska ili položaj srpskog naroda u Crnoj Gori, a poseta Sarajevu ili Zagrebu će uvek predstavljati sam vrh kosmopolitskog osećanja“, istakao je Jovanović.

Dodao je da su oba ta sveta za Srbiju „pogubna“ i da vode srpski narod u nestanak.

„Naša borba je iznad svega ideološka, naša borba je borba ideja, i ona će biti mukotrpna ali je jedina moguća i spasonosna“, ocenio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, oni će saveznike tražiti u građanima Srbije i srpskom narodu, jer im za tu ideološku borbu, kako je rekao, drugi saveznici nisu ni potrebni.

„Srbiji su potrebne sistemske i korenite promene, ako njih ne ostvarimo jedino što ćemo postići je da će se promeniti protagonisti na vlasti, i da ćemo započeti još jedan novi, a zapravo stari začarani krug raspodele plena sa podjednako lošim posledicama“, izjavio je Jovanović.

Ocenio je da situacija u institucijama nikada nije bila gora i da su one postale zatočenici partijske države u koju je „Srpska napredna stranka pretvorila Srbiju“, a da su njihova nezavisnost i stručnost postale „mrtvo slovo na papiru“.

Kako je rekao, na prvom mestu je potrebna promena kosovske politike i istakao da je „fracusko-nemački sporazum“ neprihvatljiv.

„Naposletku ako se nastavi sa nepoštovanjem jedinog obavezujućeg dokumenta međunarodnog prava a reč je o rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja predviđa povratak srpskih snaga bezbednosti na Kosovo do 999 pripadnika, ako se ta rezolucija bude i dalje kršila moraćemo u nekom trenutku da se odlučimo za proglašenje Kosova i Metohije okupiranom teritorijom“, naveo je Jovanović.

On je kazao i da je potrebna korenita promena spoljne politike i da je na prvom mestu važno definisati odnsom prema Evropskoj uniji (EU), koji „danas počiva na stavu da EU nema alternativu“.

„Realnost je da Srbija može eventualno postati za deceniju dve ili tri članica EU i to samo uz priznavanje secesije Kosova“, dodao je Jovanović.

Izjavio je da su razvoj poljoprivrede kao vitalnog resursa i jačanje upravljačkih sposobnosti države u strateškim oblastima poput energetike, osnovni su pravci delovanja budućnosti.

Jovanović je dodao i da se podrzumeva da ekonomski razvoj treba da prati i ravnomernija preraspodela bogatstva što se mora učiniti mehanizmima poreske politike i socijalne redistribucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari