Jovanović: Pokazaću da je moguće biti i patriota i demokrata 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Kandidat za predsednika Srbije Srpske koalicije NADA (DSS-POKS) Miloš Jovanović izjavio je da će pokazati da se „može biti i patriota i demokrata, da se može i mora braniti nacionalni interes, identitet i kultura, a da se istovremeno mora poštovati pravna država“.

„Mora se negovati kultura dijaloga i demokratske procedure. Pored insistiranja na ova dva važna načela – naciji i demokratiji – imamo i niz konkretnih rešenja za poboljšnje života svih nas, od poljoprivrede i privrede do neophodne decentralizacije jer nije prirodno da se sve sliva u Beograd i da se cela Srbije svede na njenu prestonicu“, istakao je Jovanović za današnji Blic.

Prema njegovim rečima, glavni prioritet koalicije NADA jeste da se Srbija konačno oslobodi partijske države i da se ne sme više nikada da se desi da stranka na vlasti – koja god bila – vrši toliki uticaj na medije, pravosuđe, finansijske tokove ili na zapošljavanje u javnom sektoru.

„Ne sme više nikada da se desi da partijska knjižica bude najvažiji dokument u zemlji. Ne sme da se desi da vam partijska knjižica omogućava da se zaposlite ili zaposlite vaše dete preko reda, da se nezakonito bogatite i da nezasluženo napredujete u životu. Ta vrsta nepravde jednostavno nije dopustiva“, naglasio je lider DSS.

On je najavio promenu izbornog sistem čime će konačno građanima biti omogućeno da glasaju za svoje predstavnike po imenu i prezimenu.

„Stvarno je dosta anonimnih odbornika i poslanika i njihovih svemoćnih šefova. Ova promena je glavni uslov da Srbija konačno prodiše“, dodao je Jovanović.

On je naveo i da srpska koalicija NADA ima u svom programu i jednu istorijsku ravan koja se odnosi na potrebu utemeljivanja srpskog identiteta, nacionalne kulture, pisma, odnosa prema našoj istoriji i nacionalnog pomirenja.

„U tom kontekstu naša koalicija otvara i pitanje srpske krune koja nam se nalazi na državnoj zastavi kao pitanje o kome bi građani trebalo da se u jednom trenutku slobodno izjasne na referendumu jer je nepobitna činjenica da kruna predstavlja važan deo istorijskog identiteta Srbije“, zaključio je Miloš Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari