Jovanović: Usvajanjem Tijaninog zakona u ovoj formi pravimo veliku grešku 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Usvajanjem „Tijaninog zakona“ u ovakvoj formi pravimo veliku grešku koju će generacije iza nas morati da ispravljaju, naveo je u pisnaoj izjavi Čedomir Jovanović predsednik Liberalno-demokratske partije i dodao da se zbog toga protivi donošenju ovog zakona.

On je u saopštenju za medije istakao da je za svako je poštovanje rad Fondacije „Tijana Jurić“.

„Njihove namere su jasne i veoma precizne. Mislim da je bilo najpoštenije da je Vlada povukla svoj Predlog zakona i probala da ga usaglasi sa međunarodnim standardima“, dodaje Jovanović u svom saopštenju.

Kako se dodaje, nedopustivo je da posle svega Srbija bude predmet velikih rasprava o nečovečnom kažnjavanju. „Zakon se mora očistiti od rešenja koja derogiraju prava i slobode. Velika pretnja je činjenica da će država morati da brani ovakvo rešenje pred međunarodnim institucijama“, navodi on.

„Nema sumnje da ubice dece i počinitelji teških krivičnih dela na svirep način zaslužuju tešku kaznu. Nema sumnje da ta kazna mora biti jaka poruka svakom od tih monstruma, ako sud utvrdi njihovu odgovornost. Međutim, važno je da kao društvo radimo na tome da unapredimo okolnosti koje dovode do ovakvih stravičnih zločina“, objasnio je Čedmoir JOvanović u pisanoj izjavi.

On je istakao da je važno da inicijativu ovih zakona prate jake mere koje će kroz obrazovanje i medije afirmisati drugačije vrednosti.

Ovakav zakon nas vraća nekoliko važnih koraka nazad. Ovaj zakon je put u svrstavanje sa onim zemljama sa kojima ne želimo da budemo u istom društvu. Postali smo članica Saveta Evrope i važan element našeg pravnog sistema je mehanizam Evropskog suda za ljudska prava“, naglasio je on.

Najvažnije je, dodaje u saopštenju. šta je osnovna poruka ovakvog zakona: „korak nazad u legalizaciju nehumanog postupanja“. 

„Ne možemo da oduzmemo nadu, ne možemo da pravdu zamenimo osvetom, moramo verovati da čovek ima pravo da koriguje svoje ponašanje. To je dostignuće sveta, to je minimum koji moramo da čuvamo“, zaključio je predsednik LDP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari