Jovanović: Vučić da pitanje NATO stavi pred parlament 1Foto: Fonet

Kada će predsednik Vlade i izabrani predsednik države Aleksandar Vučić temu odnosa Srbije prema NATO-u staviti pred parlament Srbije kako bismo mogli o tome da ragovaramo?

Kakva je sudbina društva koje je toliko izlovano i hermetizovano, kao što je naše, dok su svi naši susedi ušli u NATO, ili to pokušavaju? Uostalom i sam premijer je ovih dana rekao veliku istinu da bi Srbija imala manje problema kada bi promenila svoj odnos prema NATO, ali da on to ne želi da uradi jer 75 odsto društva nema pozitivan odnos prema tom savezu, upitao je danas na sednici parlamenta posvećenoj poslaničkim pitanjima Čedomir Jovanović, poslanik Liberalno demokratske partije.

On je rekao da se slaže sa Vučićevom ocenom o NATO-u, ali da ne može da prihvati argumentaciju za ovako loš odnos naše države prema budućnosti i interesima. Jovanović je primetio i da je 2007. godine parlament na neozbiljan način usvojio deklaraciju o vojnoj neutralnosti, te da se o tome nije razgovaralo.

“Članstvo u NATO je najčvršća garancija za koju se treba opredeliti”, naveo je lider LDP i dodao da ne zna ni za jednu zemlju u regionu koja je ušla u NATO tako što su ljudi glasali na referendumu.
Za razliku od Jovanovića, predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj bi eventualni ulazak u NATO uništio Srbiju i srpski narod, te da su Srbiji potrebne ruske vojne baze i ulazak u ODKB. On je ocenio da je ulazak u NATO nemoguć bez priznanja Kosova, odvajanja Vojvodine od Srbije i posebnog statusa za Rašku oblast i da je jedini način da Srbija vrati oduzeto ulazak u formalni savez sa Rusijom.

On je otvorio i pitanje izjednačavanja statusa pripadnika Ruskog centra u Nišu sa statusom pripadnika NATO u Srbiji. Pitao je Vučića i zašto još nije potpisan sporazum sa Vladom Rusije o statusu ruskih stručnjaka u rusko-srpskom centru za hitne intervencije u Nišu čiji bi, kaže, status bio formalno kao status pripadnika NATO pakta koji su se stacionirani u Beogradu.

Pitanje za premijera danas je imao i Balša Božović, poslanik Demokratske stranke, koji je upitao šta je kvalifikovalo Bratislava Gašića da postane direktor BIA i šta tačno znači „strpljivo čekao godinu i po dana posle svih skandala, kada je bivši ministar odbrane smenjen vređajući novinarku nakon stotine afera“.

“Strpljivo čekaju i penzioneri na svoje penzije, poljoprivrednici na svoje penzije. Porodice stradalih u helikopterskoj nesreći čekaju pravdu. Ali istraga još nije ni počela. Sistem bezbednosti u Srbiji je ugrožen postavljanjem Gašića na čelo BIA“, primetio je Božović, dodajući da Vučić postavlja partijskog činovnika na čelo BIA iako zakon govori da nijedan pripadnik te službe ne može da bude član partije.

O Gašićevom postavljenju pitao je i predsednik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović, koji je ocenio da nije “normalno da partijski činovnik bude postavljen na čelo BIA“.

Đorđa Vukadinovića, poslanika „Nove Srbije – Pokret za spas Srbije“, interesovalo je da li su tačni navodi srpskog poslanika na Kosovu Aleksandra Jablanovića da su predstavnici Srpske liste po nalogu Kancelarije za KiM dali kvorum za izbor Hašima Tačija za predsednika Kosova i Vladu Srbije. On je pitao i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije šta je sa sistemom protivgradne zaštite, a zanimalo ga je i da li je i zbog čega Srbija odustala od autoputa Beograd-Bukurešt, s obzirom da je rumunski premijer priznao da je Srbija odustala od tog autoputa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari