Jovo Bakić: Za razliku od profesora Jankovića, mislim da se ovde ne zna pouzdano ni ko spada u opoziciju 1Foto: Miroslav Dragojević

Mislim da je Vladeta Janković dobronameran, ali je kao veoma iskusan čovek svestan male verovatnoće da uspe – komentariše za Danas sociolog Jovo Bakić ponudu poslanika Jankovića da posreduje u uspostavljanju opozicionog jedinstva u Skupštini Srbije, pogotovo između poslanika Stranke slobode i pravde i Narodne stranke.

Želi da pokuša, ali čak iako uspe, biće to kratkotrajno primirje, a ne mir i iskrena saradnja. Pored toga, za razliku od profesora Jankovića, mislim da se ovde ne zna pouzdano ni ko spada u opoziciju – kaže Jovo Bakić.

Upitan u odnosu na koga izražava sumnju kada je reč o iskrenom opozicionom delovanju, da li na takozvanu desnu opoziciju ili na stranku SSP, Bakić kaže: “I na jedne i na druge”.

– Ima iskrenih opozicionara na svim stranama, ali ima i onih koji se mogu ucenjivati ili su na prodaju, takođe na svim stranama. Pored toga, nije isto ako je neko opozicija samo autoritarnom režimu, a ne i njegovoj društveno-ekonomskoj osnovi. Problem je tome što ne postoji istinska alternativa – zaključuje sagovornik Danasa.

Vladeta Janković je za novi broj nedeljnika Vreme, uz konstataciju da je trećina Skupštine opoziciono orijentisana, istakao da je ozbiljan potencijal.

– Ono što je za veliko žaljenje jesu trvenja u opoziciji. Ako se ičeg bojim, onda je to da će ovaj opozicioni potencijal u parlamentu biti straćen zbog eventualne eskalacije unutrašnjih razmirica između, pre svega, Narodne stranke i Stranke slobode i pravde – rekao je on.

Jovo Bakić: Za razliku od profesora Jankovića, mislim da se ovde ne zna pouzdano ni ko spada u opoziciju 2
Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

– Mislim da je potrebna praktična komunikacija u delovanju. Ako opozicija stvarno želi da ugrozi Vučića i njegov pogubni režim, mora naći zajednički jezik – naglasio je Janković.

Kako je rekao, ako ga budu pozvali pokušaće i da posreduje između opozicionih grupa, ali i da odlično zna „da posrednici na kraju najgore prođu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari