Jugović: Vulin ne sme da se kandiduje 1Bratislav Jugović Foto: Privatna arhiva

Levica mora imati svog kandidata. Aleksandar Vulin ne sme da uđe u trku za predsednika, uprkos tome što ume da bude hrabar čovek. Dačiću je levica u koferu.

Ne preostaje mi ništa drugo, nego da na predsedničkim izborima promovišem ideje levice sa običnim članstvom Pokreta socijalista i SPS-a kao i njihovim simpatizerima. Kada bi SPS kandidovao nekog levičara, mada kod njih levičari nisu u rukovodstvu partije, onda bih ja insistirao da se svi levičari ujedine oko jednog kandidata levice. Da ne ostanem nedorečen, u SPS-u postoje levičari, ali ih nema u rukovodstvu partije. To je prezadužena firma Ivice Dačića i njegove klike, kaže u razgovoru za Danas Bratislav Jugović, koji je nedavno podneo ostavku na potpredsedničku funkciju u Pokretu socijalista, a kao razlog za takvu odluku naveo da namerava da bude kandidat za predsednika Srbije na narednim izborima.

* Hoćete li, ipak, odustati od kandidature ukoliko predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin ili lider naprednjaka Aleksandar Vučić odluče da se kandiduju na predsedničkim izborima?
– Aleksandar Vučić nije lider levičarske partije, ali ima ponašanje levičara i to je za svako poštovanje. Svi znamo da bi on bio jedini kandidat vlasti, ako bi se odlučio da uđe u trku za predsednika Srbije. I svi znamo da bi se izbori završili pobedom Vučića u prvom krugu. Za Aleksandra Vulina znam da neće da se kandiduje, ali ako bi se odlučio da ide na predsedničke izbore – ja bih odustao i aktivno učestvovao u njegovoj kampanji.

* Šta mislite o ostalim potencijalnim kandidatima za predsednika države, uključujući lidera Dveri Boška Obradovića, koji je Čačanin, kao i vi?
– Boško Obradović je vrlo koristan za Vučića, zato što on živi za to da jednog dana bude Vučić. Ipak, on nije hrabar čovek da bi jednog dana mogao da bude Vučić. Obradović je kukavica koja gradi karijeru opozicionara i nikada se neće drznuti da uđe u vlast, jer vlast znači odgovornost i hrabrost. Na desnici on nije najinteresantniji igrač za predsednika Srbije. Najveće iznenađenje na desnici biće Milan Stamatović, dugogodišnji predsednik Opštine Čajetina. Za razliku od ostalih desničara Stamatović je bio hrabar da štiti interese svojih sugrađana. Vučić i Stamatović su najveći pobednici prethodnih izbora, jedan kao regionalni lider, a drugi kao lokalni lider. Stamatović u kampanju ulazi kao potomak Stanoja Glavaša što izaziva simpatije kod glasača desnice.

* Šta će činiti okosnicu vaše kampanje za predsednika?
– Na izbore izlazim kao lažni zaštitnik građana. Srbija već ima jednog lažnog zaštitnika građana, pa ću ja biti ovaj drugi. Boriću se za obrazovanje kroz ironiju i satiru. Postoje dve važne teme gde neću koristiti ovaj stil. Jedna je odnos prema NATO, a druga je odnos prema pregovorima Beograda i Prištine u Moskvi. Srbija treba što pre da organizuje referendum u kojem će se građani, po mom ubeđenju, odlučiti za vojnu neutralnost. Pregovori Beograda i Prištine su postali besmisleni zbog nesposobnosti Brisela da se bavi tako velikom i osetljivom temom. EU je nesposobna da sačuva samu sebe, nesposobna je da reši migrantsku krizu i nesumnjivo je nesposobna da rešava probleme na teritoriji Kosova i Metohije. Neophodno je pregovore Beograda i Prištine preseliti u Moskvu.

*Nedavno ste izrekli pohvale na račun Milorada Dodika. Šta mislite o referendumu u Republici Srpskoj i odnosu između Srbije i RS?
– Na predsedničkim izborima u Srbiji samo bi Vučić mogao da pobedi Milorada Dodika. To sve govori šta mislim o Miloradu Dodiku. A što se tiče referenduma, reći ču nešto što svi političari misle, a niko ne sme da kaže: Milorad Dodik je odlukom da sprovede referendum u Republici Srpskoj u velikoj meri zaštitio interese Srbije na teritoriji Kosova i Metohije. Dodik je referendumom dao veliki doprinos da Srbija bude lider u regionu i učinio da i srpski i bošnjački narod ima daleko boljeg gradonačelnika Srebrenice od Ćamila Durakovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari