"Kada se hapse aktivisti u Majdanpeku ili Novom Sadu, to se radi ekspresno": Odbornik u SO Majdanpek zahteva da se kazni v.d. direktora JKP "Donji Milanovac" jer je biran čak šest puta 1Foto: J. B. K.

Kopredsednik pokreta „1 od 5 miliona“ i odbornik SO Majdanpek Martin Bežinarević, najavio je da će u narednom periodu sakupiti dokaze o ilegalnostima svih v.d. direktora u Srbiji i dostaviti ih nadležnim institucijama. Za početak, obavestio je nadležna ministarstva, inspekciju rada i Osnovno javno tužilaštvo u Negotinu zahtevajući hitno sankcionisanje v.d. direktora JKP “Donji Milanovac” koji je, protivno Zakonu o javnim preduzećima na funkciji v.d. direktora duže od godinu dana.

Kako je Bežinarević saopštio, v.d. direktora JKP “Donji Milanovac” Saša Librić šest puta je biran za vršioca dužnosti direktora.

– Librić je na sednici SO Majdanpek javno priznao da je poslednjih šest godina svesno kršio Zakon o javnim preduzećima. On je šest puta biran za v.d. direktora, što je protivno Zakonu u kojem piše da funkcija “vršioca dužnosti” traje godinu dana i da se isto lice ne može birati dva puta – kazao je Bežinarević.

On dodaje da je o ovome obavestio Ministarstvo rada, Ministarstvo lokalne samouprave, inspekciju rada i Osnovno javno tužilaštvo u Negotinu.

– Video sa sednice, sa Librićevim priznanjem, dostavio sam nadležnim institucijama, iako je ova informacija javno dostupna. Kada je u pitanju hapšenje aktivista u Majdanpeku ili Novom Sadu, to se radi ekspresno, ali kada treba očistiti smeće ispod svog praga onda se nadležni prave mrtvi – rekao je Bežinarević i dodao da će u narednom periodu sakupiti dokaze o ilegalnostima svih v.d. direktora u Srbiji i dostaviti ih nadležnim institucijama.

– Ukoliko institucije nastave da ćute, jasno je da zakon ne mora da se poštuje. Vreme je da krenemo da čistimo korov koji je pustio korenje u javnim preduzećima i na taj način sprečimo da naša preduzeća propadaju. Svako ko ima status VD direktora duže od godinu dana mora da odgovara za to – zaključio je Bežinarević.

Sa druge strane, v.d. direktora JKP “Donji Milanovac” Saša Librić kaže da su “apsolutne netačne tvrdnje i reklo bi se da su ovo insinuacije mladog lidera opozicije u Majdanpeku”, a da se “istina može pronaći na snimku te sednice”.

-Ono što je daleko važnije jeste poslovanje preduzeća, a što je potvrdila i opozicija time što je glasala za izmenu Programa poslovanja istog, kao i Bežinarević koji je, takođe, glasao za istu. Kako za nešto što nije u skladu sa zakonom, kako dotični navodi, glasajte. Mislim da je očigledno da se radi o političkoj pozadini i da su mu na tome zamerili njegovi nadređeni, uz konstataciju da se za kadrove SNS ne glasa, ma koliko oni radili dobro, već da se njihov rad derogira na svaki način. Po pravilu su usmereni na dekadenciju vlasti u zemlji, bez obzira na stvarno stanje u svemu postignutom, pa ne bi li povratio poverenje svojih nadređenih želi da se ovim iskupi – situaciju opisuje za Danas Saša Librić ne pominjući zakonske odredbe koje određuju koliko neko može dugo da bude u v. d. stanju.

Librić, kako kaže, smatra “da je mnogo važnije od vremena provedenog na nekoj funkciji, rezultat koji ste postigli, kao i zalaganje koje pružate u tome i koliko dajete sebe u svom poslu u interesu preduzeća, pre svega građana”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari