Kako će se mladi poslanici boriti u Skupštini za prava svoje generacije? 1foto: Božana Pavlica/FoNet; BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Danas se obeležava Dan mladih, a među onima koji u ovu populaciju spadaju, a koji su se našli u skupštinskim klupama u novom sazivu, su i predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavla Grbovića i generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović koji za Danas kažu da će na sednicama ukazivati na probleme mladih, ali i motivisati ih da se bave politikom.

Dvadesetosmogodišnji predsednik PSG kaže da ne postoji tema koja mlade ne pogađa.

– Ono što su do sada proživeli sutra će čekati njihovu decu, a ono što proživljavaju njihovi roditelji sutra čeka njih. Ne prihvatam zatvaranje mladih u torove i ograničavanje u smislu toga šta njih zanima i čime treba da se bave. Ambicija mi je da svojim primerom pokažem da mladi imaju šta da kažu i da mogu ravnopravno da se nose sa starijim i iskusnijim kolegama.

Jovanović kaže da će iskoristiti mandat narodnog poslanika da pre svega ukaže na probleme njegove generacije.

– Pitanje je kakva je budućnost generacije koja danas ima poteškoća da zbog ogromnog skoka cena na tržištu iznajmi stan, a kamoli da razmišlja o kupovini i trajnom rešavanju stambenog pitanja. Iz tog problema onda proizlazi problem zasnivanja porodice, nataliteta, ekonomije, odlaska mladih iz Srbije, navodi Jovanović upitan šta su problemi mladih u Srbiji.

Na kraju krajeva, naš zadatak je da afirmišemo politiku kao takvu i da motivišemo mlade ljude da se njome bave i da preuzimaju značajne uloge u kreiranju budućnosti u kojoj će i sami živeti, zaključuje Grbović.

Tradicionalno, za Dan mladih Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) objavljuje svoj Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji. Podaci danas objavljenog izveštaja su pokazali da je broj poslanika koji spadaju u kategoriju mladih ponovo niži od 20 odsto, ali značajno viši nego u periodu 2012-2022.

Procenat mladih u Skupštini 2008. godine bio je 8,8 odsto, odnosno 22 poslanika, dok je taj procenat u narednim sazivima iznosio je 3,2 odsto, 2 i 1,2 odsto. Saziv 2019. imao je 4 mlada poslanika u skupštinskim klupama, tačnije 1,6 odsto. Godinu dana kasnije je poslaničku karticu imalo je 28 mladih poslanika, odnosno 11,2 odsto, što je i najveći procenat mladih poslanika od 2008. godine.

Prošle godine je u Skupštini bilo 22 mladih poslanika, to jest 8,8 odsto, dok nakon izbora 2022. godine u Skupštini ima 14 mladih poslanika, što iznosi 5,6 odsto.

– Iako novi saziv Narodne skupštine (nakon izbora 3. aprila 2022. godine) još nije konstituisan, prema rezultatima izbora, u parlamentu ćemo imati 14 mladih poslanika. Prema rezultatima izbora, u Narodnoj skupštini će biti 14 mladih  narodnih poslanika/poslanica (devet sa izborne liste Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve, dva sa izborne liste Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici i po jedan sa izbornih lista Ivica Dačić – premijer Srbije, Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije i Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja SPP – Usame Zukorlić), navodi KOMS u svom Alternativnom izveštaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari