Kako će u Skupštini grada Beograda nastupati "desni blok": Samostalni, ali u koordinaciji 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Partije sa desnog pola političkog centra sigurne u svoj rezultat na izborima za Skupštinu grada Beograda ne beže od saradnje i koordinacije u gradskom parlamentu iako će oformiti samostalne odborničke klubove.

Koalicija NADA prema preliminarnim rezultatima ima sedam mandata, Patriotski blok ima četiri, kao i Srpska stranka Zavetnici.

Miloš Jovanović, lider DSS i koalicije NADA, odgovarajući na pitanje kako će nastupati u beogradskoj skupštni, za Danas kaže da će nastupati samostalno.

– Nastupaćemo kao koalicija NADA u odborničkoj grupi gde ćemo braniti naše ideje i program za Beograd i kritikovati sve što je podložno kritici, a toga ima dosta. Ako bude bilo nešto dobro za grad nećemo se boriti protiv toga. Najnormalnije političko ponašanje organizacije koja ima svoj program i ideje bez oštrašćenosti za ili protiv bilo koga nego samo za Beograd i naše ideje – objašnjava Jovanović.

Upitan da li će biti deo nekog šireg bloka, odgovara da ne vidi zašto bi to radili niti su razmišljali o tome.

A lider Dveri Boško Obradović kratko poručuje da će o svim daljim koracima odbornika Srpskog pokreta Dveri obavesti javnost tek kad se budu znali konačni izborni rezultati jer izborni proces nije okončan.

– SNS i SPS su izgubili većinu u Beogradu. Opozicija treba da formira prelaznu gradsku vlast, oročenu na dve godine, sa zadatkom da se zaustavi Vesićev lopovluk, saobraćajni i urbanistički haos i uvede red. To dugujemo Beograđanima koji su smenili Vesićev koruptivni režim – ukazuje Obradović.

A njihova koleginica Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Zavetnika, obojicu ih vidi kao buduće saradnike.

Kako će u Skupštini grada Beograda nastupati "desni blok": Samostalni, ali u koordinaciji 2
Foto: FoNet/Medija centar Beograd

– Prioritet u razgovorima o takvoj vrsti saradnje daću najpre kolegama iz koalicje NADA i kolegama iz Patriotskog bloka. Sa njima ću najpre razgovarati o tome i naravno da ću ponuditi svaki vid saradnje ne smao u gradskoj skupštini nego i u nacionalnom parlamentu. Ne u smislu pravljenja zajedničkih klubova po svaku cenu već koordinacije i međusobne podrške i solidarbosti, jer mislim da su pobednici ovih izbora upravo te stranke koje su nastupile sa državotvornog aspekta – navodi ona za Danas.

Kako dodaje, „monopol koji je gospodin Dragan Đilas pokušao da preuzme nad opozicijom je propao“.

– Izbori su demantovali tvrdnje i pokazali su da ne postoji polarizacija i dvopartijski sistem koji su pokušavali da naprave i Aleksandar Vučić i Dragan Đilas. Nema više razloga da kada govorimo o opoziciji prva asocijacija na opoziciju bude Dragan Đilas, jer on zaista nije uzimao učšće u kampanji niti je on zaslužan za podršku koju su građani dali toj listi – zaključuje Đurđević Stamenkovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari