Kako da prijavite fantomske stanare i birače 1Foto: Čitalac Danasa

Opozicionim strankama javljaju se građani koji na svojim adresama dobijaju pozive za glasanje sa imenima ljudi koji nikada nisu živeli kod njih u zgradi ili u njihovim kućama.

To opozicija smatra izbornom nepravilnošću pa poziva građane i upravnike zgrada da prijave nadležnim organima.

Stranka slobode i pravde na svom sajtu je okačila dva formulara koja se mogu preuzeti.

Jedan za prijavu vlasnika stanova i drugi za prijavu upravnika stambenih jedinica.

U formular treba napisati lične podatke, adresu i razlog obraćanja i navesti lica koja se prijavljuju.

Kao dokaz treba priložiti izvod iz katastra i otšampanu stranu sa elektronskog katastra sa datumom kada se prijavljuje.

Nakon toga, dopisi da su lica odjavljena prosleđuju se lokalnim policijskim stanicama i opštinama, sa molbom da provere da li je došlo do krivičnog dela zbog takve prijave.

Stranka slobode i pravde pozvala je sve stanare i upravnike stambenih jedinica da prijave fantomske stanare i provere da li je došlo do krivičnog dela zloupotrebe u susret izborima.

A Narodna stranka koja je takođe dobila niz prijava građana Beograda upućuje ih da nadležnoj stanici policije prijave osobe sa poziva radi pasiviziranja adrese, da pozive dostave ovoj partiji kako bi ih ona prosledila svojim kontrolorima na biračkom mestu radi detaljne provere da li su osobe sa tih spornih poziva glasale.

Uz to NS od Poverenika za informacije od javnog značaja traži proveru da li su glasale osobe na koje se ovi sporni pozovi odnose.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije je pozvalo građane na čije adrese pred izbore 3. aprila stižu pozivi za glasanje za njima nepoznate ili umrle osobe, da se jave Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari