Kako izgleda život šesnaestogodišnjakinje koja mora na skupove SNS: Kuća bez struje (VIDEO) 1Foto: Screenshot TV Pink

Maloletna ćerka žene ucenjene poslom u JKP „Čistoća“, uz dozvolu roditelja, svedočila je kako izgleda kada i dete mora da ide na političke skupove i kako je to kada se ironija sudbine poigra, pa se baš u povratku sa mitinga Srpske napredne stranke vratite u kuću bez struje, koja je isključena zbog neplaćenog duga.

Pet dana pre izbora, u Novom Sadu je održan pretposlednji miting Srpske napredne stranke, na kome je predsednik države, kako je sam rekao, dočekan veličanstveno kao ni na jednom prethodnom.

U masi je tada bila i jedna žena, ucenjena poslom u čenejskom JKP „Čistoća“, pa je na miting morala da povede i šesnaestogodišnju ćerku. Kada su se svetla u velikoj sali SPENS-a pogasila, i svoju kuću na kraju sela pored Novog Sada, zatekle su u mraku.

„Sreda je bila, mi smo otišli na miting i vratili se kasno uveče, gde sam ja pokušala da upalim svetlo i videla da neće i majka je pogledala na mesto gde je taj glavni priključak za struju i videla da su odneli sat i nisu ostavili nikakav papir ili neko upozorenje ili nešto na to“, kaže šesnaestogodišnja Anica Filipović.

Od tada skoro mesec dana žive bez struje. Zbog duga od 50.000 dinara koji ne mogu da plate.

„Zato što je majka preko studentske zadruge i nije joj neka velika plata, radi na minimalcu sad je na bolovanju nema prava na bolovanje plaćeno, na godišnje odmore“, kaže Anica Filipović.

I za takve uslove rada, majka je morala da pristane na uslovljavanje.

„Ona je bila ucenjena da mora da pređe u tu stranku, na šta je ona pristala da ne bi ostala bez posla. I tako, idemo na te mitinge, da podržimo tu stranku i da kažem da pravimo višu masu ljudi na tim mitinzima. U busu dobijemo kao flašicu vode i neki sendvič, ali, meni kao detetu od 16 godina, nije ni malo prijatno da idem na tako nešto“, kaže Anica Filipović.

Na mitinge su morale, ali ne zato što su očekivale da im stranka plaća račune. Same su ih plaćale koliko su mogle – i od plate Aničine tri godine starije sestre, pa i od onoga što zaradi šesnaestogodišnja Anica, tako što u jednom novosadskom restoranu pere sudove.

„Pa jeste teško, ali kada idem u školu, ne radim svaki dan“, kaže ova šesnaestogodišnjakinja.

Na Anici je i deo obaveza oko kuće, koje su još teže, od kada struje nema. U domu je hladno i mračno, i tako će biti sve dok ne prikupe novac za dug. Za pomoć su pitali, ali su ih odbili, isti oni koji ih primoravaju da na mitinzima Srpske napredne stranke budu statisti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari