miroslav lajcak foto Media EU infofoto Media EU info

Sastanak predstavnika dela parlamentarne opozicije i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka, protekao je u pozitivnoj atmosferi iako se dogodio u neočekivanim okolnostima izazvanim odlukama Vlade u Prištini na koje je zvanični Beograd oštro reagovao, kroz nastup predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na prvi sastanak opozicije i Lajčaka došli su Dragan Đilas, predsednik SSP, Zoran Lutovac, predsednik DS, Dobrica Veselinović, pokret Ne davimo Beogrda, Đorđe Miketić iz politilke organizacije „Zajedno“ i Stefan Jovanović, generalni sekretar Narodne stranke.

Lajčak je pre sastanka novinarima rekao da je važno da se čuje i mišljenje opozicije, ali i da su mu planovi poremećeni budući da je došao u region da organizuje novi sastanak predsednika Srbije i premijera Kosova Aljbina Kurtija, ali da sada treba da rešava novonastalu situaciju.

A ona je takva da Srbija ne prihvata odluke Vlade kosova o ulasku na Kosovo za građane koji imaju lična dokumenta koja je izdala vlast u Srbiji i o automobilima sa srpskim registarskim oznakama.

Prema rečima naših sagovornika koju su bili na satanku, Lajčak je i sam delovao donekle iznenađeno i naveo da je te poteze morao da objašnjava i pojašnjava Srbima sa severa Kosova pa i u Beogradu.

Zato je, kako nam je rečeno, rekao da je razočaran što je ova situacija zasenila pozitivan pomak u dijalogu napravljen u oblasti energetike, kada je prošle nedelje postignut dogovor na nivou tehničkih pregovarača o mapi puta, odnosno koracima za primenu energetskog sporazuma.

Kako nam je rečeno, Lajčak je naveo i da je pozitivna stvar što je opozicija ušla u Skupštinu Srbije, odnosno institucionalizovala svoje pozicije, posle bojkota prošlih izbora.

Zato bi, kako nam prenose opozicionari svoje nade, susreti sa njim mogli biti redovniji, budući da mu je mandat porodužen za još dve godine.

Predsednik SSP Dragan Đilas u saopštenju je naveo da je dobro što je predstavnik EU uključio i opoziciju u razgovore o dijalogu, a prema našim saznanjima tokom svog obraćanja i Lajčaku je izneo svoju ideju o tome da bi i u zemljama kandidatima, pa tako i u Srbiji, za članstvo u EU trebalo organizovati izbore za Evropski parlament.

Đilas je naveo, prenose naši sagovornici, da bi tako ove zemlje dobile svoje predstavnike, koji za razkiku od poslanika iz zemalja EU ne bi imali pravo da glasaju tj da odlučuju, ali bi imali pravo da govore na sednicama EP i tako utiču na odluke i omoguće da se čuje njihov glas u Briselu.

Opozicija je stranak iskoristula da Lajčaku ukažu na to da se u Srbiji u vezi tog dijaloga stvara nepovoljna atmosfera u kojoj se Albanci smatraju lošim a Evropa kao neko ko nam želi zlo i da u Srbiji nema dijaloga o važnim temama što ne doprinosi rešavanju problema između Beograda i Prištine.

Na razgovore sa Lajčakom nisu pozvani predstavnici parlamentarne desnice i protivnici integracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari