Kurti: Uredili smo ulazak građana sa srpskim dokumentima i omogućili preregistraciju vozila 1Foto: EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je kosovska vlada današnjom odlukom uredila ulazak na Kosovo za građane koji imaju lična dokumenta koja je izdala vlast u Srbiji, kao i automobile srpskih registarskih oznaka.

„Odlukom Vlade danas smo uredili državni granični prelaz za građane s ličnim dokumentima koje su izdale vlasti Srbije, kao i automobile srpskih registarskih oznaka. Svakoj osobi koja se pojavi za prelazak državne granice s ličnim identifikacionim dokumentom koji izdaju vlasti Srbije na graničnim prelazima biće obezbeđen deklaracioni list koji privremeno zamenjuje korišćenje tog dokumenta“, naveo je Kurti na Fejsbuku.

Dodao je da vozila sa srpskim registarskim tablicama koja bi da uđu na Kosovo i kreću se po Kosovu moraju i dalje da imaju nalepnicu stavljenu preko dela sa državnim simbolom Srbije.

Kurti kaže da je drugom odlukom kosovska vlada omogućila registraciju vozila u RKS tablice za sva vozila s registarskim oznakama „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE“, „DA“ i da će prijave trajati od 1. avgusta do kraja septembra 2022.

Povodom ovih odluka Vlade Kosova, u čijem radu učestvuje i Srpska lista, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je večeras na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da prištinske vlasti planiraju opšti napad na severu Kosova i da im je cilj nova „Oluja“.

Prethodno je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao da je odlukom o ličnim kartama i registarskim tablicama, Aljbin Kurti najotvorenije zapretio ratom Srbima na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.