Vučić: Ovo je najoštrija konferencija koju sam održao u istoriji, jer sam im sve u lice rekao 1Foto: instagram/@buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da su kosovski Albanci doneli dve odluke – jedna je uskraćivanje prava ulaska sa ličnim kartama, a druga se odnosi na prihvatanja RKS tablica, dodajući da je ta druga odluka doneta sa jedinim ciljem da se proteraju Srbi, da se napravi nova Oluja.

Objašnjavajući tu drugu odluku Vučić je kazao da će na Srbe biti izvršen pritisak da prihvate RKS tablice.

– Oni koji to ne prihvate, biće im oduzimane tablice i vozila. Dali su nam rok za tablice do 30. septembra, a opšti napad na sever Kosova planiraju do 1. oktobra. To građani Srbije treba da znaju i da su ih podržali predstavnici Kvinte – rekao je Vučić.

Podestimo, dogovor o privremenom regulisanju registracije vozila na severu Kosova utvrđen je u Briselu, ali po isteku nisu određena nova pravila pa je on automatski nastavio da važi.

Objavljujući ovu drugu odluku, kosovske vlasti su praktično jednostrano ukinule taj dogovor.

Aleksandar Vučić je istakao da je suština u tome da godinama trpimo laži i predstavnika Kvinte i predstavnika kosovskih Albanaca dodajući da oni „misle da su mnogo pametni“.

Predsednik Srbije je kazao i da su Srbi ispunili sve od Briselskog sporazuma a oni ništa, dok Evropa ćuti na to.

-Pravno nasilje nad Srbima se nastavlja. Njih ne interesuje međunarodno pravo. Naš narod to više neće da trpi.– kazao je Vučić, dodajući da neće da trpi „upade albanskih jedinica, sa dugim cevima, oklopnim vozilima“.

-Narod u Srbiji to treba da zna kao i to da privremene kosovske vlasti imaju podršku Kvinte pri čemu su Amerikanci najmanje bahati u odnosu na ove druge – rekao je predsednik.

On je naveo i da će biti interesantno i leto i jesen.

-Principi u međunarodnim odnosima više ne postoje nego samo njihov (zemlje Kvinte) donji deo leđa, koji je zabrinut za svoju naftu i ekonomiju. Ja ih molim da svoju bahatost spuste i da poštuju prava onih koje su već ubijali. Nadam se da im ne pada na pamet da to ponavljaju. A mi pravo da vam kažem nemamo više kuda. Deset godina mi se trudimo da dođemo do kompromisa, a oni samo gledaju da nas unize i da nam proteraju narod.  Naš odgovor biće trezven ali ubitačan i istinit. I nikakve vojne akcije nećemo preduzimati, ali ih molimo da ne pokušavaju da otimaju imovinu i proteruju naš narod. Do 30. septembra imaju dovoljno vremena da razmisle – kazao je Vučić.

On je završio svoj deo obraćanja pre novinarskih pitanja sa konstatacijom „Mislim da mi je ovo najoštrija konferencija koju sam održao“ dodajući da im je „sve rekao u lice“ i da je zbog toga ušao u istoriju.

-Puna su im usta Ukrajine. Odobravaju i klimaju kad se u vezi sa Ukrajinom pomene povelja UN, ali kad se to pomene u vezi sa Srbijom onda su sve nešto zamišljeni. Sve Ajnštajn do Ajnštajna, sve Hegel do Hegela – naveo je Vučić.

Predsednik je kazao i da će Srbija reagovati diplomatskim putem odnosno molbama jer neće dozvoliti da se ponovi Oluja.

-Ova konferencija je moja upozoravajuća molba jer ne znam šta drugo da kažem osim zaustavite se, ljudi – naveo je Vučić, koji se kako je rekao nakon konferencije vraća razgovorima sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari