Šta je opozicija poručila specijalnom predstavniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/EV)

Predstavnici dela opozicionih parlamentarnih stranaka iskoristuli su današnji sastanak sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, da ukažu na to da se u Srbiji u vezi tog dijaloga stvara nepovoljna atmosfera u kojoj se Albanci smatraju lošim a Evropa kao neko ko nam želi zlo i da u Srbiji nema dijaloga o važnim temama što ne doprinosi rešavanju problema između Beograda i Prištine.

Odluka kosovske vlade o tablicama i ličnim kartama i oštre reakcije iz Srbije u nastupu njenog predsednika Aleksandra Vučića, koji je sugerisao da iza tih odluka stoji Zapad, a da bi posledica mogla da bude nova „Oluja“, omela je i Lajčaka koji je pred sastanak sa opozicijom naveo da je u region došao da priprema sledeći sastanak lidera ali da sad treba da se rešava ovu situaciju.

„Ne smemo da dozvolimo da dođe do neke krize“, rekao je on novinarima ispred Delegacije EU u Beogradu gde je sastanak održan.

Upitan o izjavi predsednika Srbije da se plaši nove Oluje za Srbe na severu u svetlu odluka Vlade Kosova, Lajčak je rekao da nije njegova uloga da komentarišem izjave predsednika Vučića.

„Imali smo jedan vrlo ozbiljan razgovor o situaciji i, naravno, potrebno je da tražimo rešenja preko dijaloga, a ne preko konfrontacija“, rekao je Lajčak.

Na razgovor s njm došli su Dragan Đilas, predsednik SSP, Zoran Lutovac, predsednik DS, Dobrica Veselinović, pokret Ne davimo Beogrda, Đorđe Miketić iz politilke organizacije Zajedno i Stefan Jovanović, generalni sekretar NS.

Oni za razliku od Lajčaka nemaju problem da kritikuju Vučića.

I smatraju da u novonastaloj situaciji, tenzije u društvu povećava i Vučić svojim izjavama.

To su, kako su rekli posle sastanka novinarima, preneli i Ljačaku.

Ipak ni opozicionari se ne slažu sa jednostranim potezima, za koje kažu da ne doprinose rešavanju problema i napretku dijaloga.

Kako su nam nezvanično rekli neko od opozicionara, Lajčak im je delovao iznenađeno najnovijim dešavanjima na Kosovu, koje je morao da objašnjava predstavnicima Srba sa severa Kosova sa kojima se video u sredu pre dolaska u Beograd.

On je razočaran time što je pozitivan ishod razgovora i postizanje dogovora oko mape puta za sprovođenje dogovora iz oblasti eneregetike pao u u drugi plan, saznajemo od učenika sastanka.

Kako nam je rečeno, Lajčak je naveo i da je pozitivna stvar što je opozicija ušla u Skupštinu Srbije, odnosno institucionalizovala svoje pozicije, posle bojkota prošlih izbora.

Zato će, kako nam prenose opozicionari Lajčakove reči, susreti sa opozicijom biti redovniji.

Đilas je u saopštenju posle sastanka naveo da je Lajčak pokazao razumevanje za razočaranost naroda Zapadnog Balkana brzinom procesa pridruživanja EU, i da je naveo da očekuje da taj odnos bude pozitivniji u narednom periodu, jer postoji svest u EU o potrebi da ceo region krene brže u tom pravcu.

– Izneo sam stav SSP-a da ćemo podržati svaku odluku ili predlog koji Srbiju vode u Evropu i doprinose pomirenju u regionu. Povodom problema koji je nastao zbog jednostranih odluka vlade Aljbina Kurtija oko registracionih tablica rekao sam da je najvažnije da se izbegnu sukobi do kojih može da dođe zbog takve neodgovorne politike prištinskih vlasti i da se spreči bilo kakva mogućnost nasilja prema našim građanima. Vlast u Beogradu mora prilikom traženja rešenja da se pre svega vodi idejom da se zaštite naši sunarodnici koji žive na KiM, jer su životi ljudi uvek najvažniji – naveo je Đilas.

A Zoran Lutovac, predsednik DS, je novinarima posle razgovora rekao da je izneo zamerke na dijalog u kojem je napravljen zaokret pa se sa pristupa standardi pre statusa, prešlo na potpuno suprotno.

Lutovac je istakao da treba promeniti narativ za vođenje dijaloga, jer se ne može voditi dijalog, a pripremati narativ u kojem su Albanci opasni, a EU nam ne želi dobro.

Prema njegovim rečima, normalizacija porazumeva normalizaciju svakodnevnog života, protoka ljudi, roba i kapitala.

– Rekli smo da bi EU trebalo da prekine da podržava stabilokratiju odnosno autokratiju i podrži demokartske vrednosti i demokratski proces u Srbiji. Ako EU podržava autokratu zato što od njega očekuje da će lakše ispuniti ono što obeća, svaka demokratska vlast koja bude došla posle autokrate može da osporava. Stabilokratija je stabilnost na kratak rok, na duži je demokratija, vladavina prava, slobodni mediji, slobodni izbori – naveo je on.

Na pitanje da li se komentarisala poslednja odluka Vlade Kosova, on kaže da svaki put kada se donesu jednostane odluke to komplikuje život grašanima i to nije normalizacija.

Stefan Jovanović, generalni sekretar Narodne stranke, je rekao je dijalog zaglavljeni proces.

– Obavestili smo drugu stranu da u Srbiji već 90 dana od izbora nije formiran paralment gde treba da se vode razgovori u Srbiji o tom pitanju – preneo je on.

Upitan kako deluje nastup Lajčaka, on je odgovorio da je Lajčak bio dosta pesimističan zbog onog što se dešavalo od srede do četvrtka.

A Dobrica Veselinović iz pokreta Ne davimo Beograd kaže da podizanje tenzija u Srbiji povodom odluka Vlade Kosova ne doprinosi rešavanju problema.

On je posle sastanka naveo da je Lajčaku preneo da ne postoji nikakav dijalog o važnim temama u Srbiji, a jedna od njih je i odnos sa Kosovom, te da bez relaksiranja i otvaranje tog dijaloga za akademsku zajednicu, civilno društvo, političke stranke i građane nećemo ni moći da budemo ni blizu toga šta je stav srpskog društva po tom pitanju niti do rešenja.

– U tom smislu razgovor političkih elita iza zatvorenih vrata je nešto što ne može da doprinese razrešenju ovog teškog problema – naveo je Veselinović.

Upitan da li je Lajčak razjasnio principe dijaloga koji se vodi, on je naveo da se nije govorilo o pojedinostima.

– Razgovorali smo o podizanju tenzija oko tablica i podizanju tenzija od strane Aleksandra Vučića koje ne idu u smeru razrešenja nego podizanja tenzija u društvu – kazao je on.

Na pitanje da li je oko toga bilo saglasnosti predstavnika pet stranaka Veselinović kaže da jeste.

– Svaka situacija mora mirnim putem da se razreši a jednostrano povlačenje poteza neće doprineti tome – rekao je Veselinović.

NADA: Saglasni sa analizom Vučića

Koalicija NADA saopštila je da je saglasna s analizom dugogodišnje neprincipijelne politike većine država EU prema rešavanju pitanja KiM, koju je izložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. U saopštenju te koalicije navodi se da je odgovornost u dugogodišnjem vođenju pogrešne politike. „Istu grešku već četrnaest godina prave sve vlasti od 2008. priznavanjem secesije Kosova od strane većine zemalja EU i SAD 2008. Posle toga je verovanje u dobronamernost EU i SAD i verovanje u njihovu privrženost poštovanju međunarodnog prava nedopustiva naivnost, a politika kojoj je prioritet članstvo u EU greška sa posledicama o kojima je i predsednik države govorio posle sastanka sa Miroslavom Lajčakom, a na koje Novi DSS ukazuje godinama“, naveo je predsednik Novog DSS Miloš Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari