Zoran Lutovac posle sastanka sa Miroslavom Lajčakom: Poručili smo da EU prestane da podržava stabilokratiju u Srbiji 1foto: FoNet/Božana Pavlica

Zoran Lutovac, predsednik DS, rekao je posle sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, da je evropskom funkcioneru poručio da EU treba da prestane da podržava stabilokratiju i autokratiju u Srbiji. Komentarišući sinoćni potez Vlade Kosova, on je naveo da jednostrane odluke učesnika dijaloga ne vode normalizaciji odnosa.

Lutovac je novinarima posle sastanka rekao da su teme razgovora s Lajčakom bile dijalog Beograda i Prištine i širi kontekst evropskih integarcija.

– Mi smo hteli da čujemo, a što nismo u stanju da čujemo od naših zvaničnika, u kom stadijumu je djalog. On je rekao da je njegov okvir dijalog o normalizaciji odnosa, i pitao je nas kako vidimo taj proces i šta podrazumevamo pod tom normalizacijom. Rekao sam da se napustio prvobitni pristup a to je standardi pre statusa i da se prešlo na potpuno suprotno odnosno na rešavanje statusa, pa ćemo videti kako ćemo do demokratizacije. Tu je napravljen zaokret koji ne vodi bržem rešavanju problema – naveo je on.

Lutovac je istakao da u tom procesu treba promeniti narativ za vođenje dijaloga, jer se ne može voditi dijalog a pripremati narativ u kojem su Albanci opasni, a EU nam ne želi dobro.

Prema njegovim rečima, normalizacija odnosa podrazumeva normalizaciju svakodnevnog života, neometani protok ljudi, roba i kapitala.

– Do sada je problem bio da u razgovoru sa zvaničnicima iz Brisela postoje lepe reči obećanja ali čim oni okrenu leđa, vodi se politika zaoštravanja koja donosi nažalost političke poene, što je porazno. Rekli smo da bi EU trebalo da prekine da podržava stabilokratiju odnosno autokratiju i podrži demokartske vrednosti i demokratski proces u Srbiji. Ako EU podržava autokratu zato što od njega očekuje da će lakše ispuniti ono što obeća, svaka demokratska vlast koja bude došla posle autokrate može da osporava. Stabilokratija je stabilnost na kratak rok, na duži je demokratija, vladavina prava, slobodni mediji, slobodni izbori – navodi on.

Na pitanje da li razgovaralo o poslednjoj odluci Vlade Kosova, on kaže da svaki put kada se donesu jednostane odluke to komplikuje život grašanima i to nije normalizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari