Kako je proevropska opozicija reagovala na oružane sukobe u Banjskoj 1Foto: Printskrin N1

U prvim reakcijama na oružane sukobe od nedelje ujutru u Banjskoj na Kosovu, proevropska opozicija je uz izraze žalosti za poginule, oštro kritikovala politiku predsednika Srbije kao neuspešnu jer je pretvorila Srbe u taoce, i zatražila novi pristup regionu.

Zbog nesposobnosti Vučića, Vulina, Vučevića i ostalih nekompetentnih SNS kadrova, kao i zbog saradnje sa kriminalcima koji su postali najbogatiji ljudi u Srbiji dok su „branili“ srpski narod na Kosovu, Srbi na Kosovu i Metohiji prepušteni su na milost i nemilost suludom Kurtijevom režimu koji nad njima sprovodi otvoreni teror. Zato, uz izraze duboke žalosti, najoštrije osuđujemo svako nasilje nad ljudima koji su taoci neodgovornih odluka političara u prvom redu, navodi se u saopštenju Stranke slobode i pravde.

„Pre četiri godine usvojili Deklaraciju o pomirenju srpskog i albanskog naroda, sa tim ciljem smo pre godinu dana u Skupštini Srbije predložili definisanje zajedničke platforme svih relevantnih društvenih aktera za pregovore sa Prištinom.

Vlast je ignorisala i ismevala naše predloge, a međunarodna zajednica nastavila praksu tajnih i javnih pregovora, razgovora i dogovora koji su mrtvo slovo na papiru. Crni barjaci na kućama, plač dece, strah majki i svakodnevni odlasci Srba iz svojih domova, proizvod su takvog dijaloga. Krajnji je čas za promenu pristupa problemu, koji je iz zamrznutog ušao u otvoreni konflikt i preti da ugrozi mir u čitavom regionu“, navodi SSP u saopštenju.

Vučić će teško objasniti da nije povezan sa napadom

– Od sukoba na Kosovu koristi imaju premijer Kosova Aljbin Kurti i Rusija, izjavio je danas profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Bojan Pajtić, koji je i bivši vojvođanski premijer u više mandata, i lider DS.

On je za TV N1 ocenio da je Kurti do sada pokazao potpunu neflesibilnost i populističku crtu koje je išla do ekstrema.

Pajtić je ukazao da je zbog sukoba u nedelju Kurti, kao neko potpuno neflesibilan, u očima međunarodne zajednice postao žrtva oružanog ataka srpske strane.

On je rekao da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić „teško objasniti da nema nikakve veze sa napadom“.

Pajtić je rekao da od međunarodnih aktera samo Rusiji odgovara još jedno žarište u Evropi, kao što joj odgovara i žarište u Nagorno Karabahu, ali je istakao da ne tvrdi da je Rusija ohrabrila ili podržala sukob u nedelju.

Srđan Milivojević, poslanik DS, objavio je na mreži Iks, komentar uz preneto saopštenje eparhije Raško-prizrenske.

„Situacija na severu Kosova i Metohije je dramatičnija nego što izgleda. Aleksandar Vučić se pravi kao da je Banjska u Ukrajini“, napisao je Milivojević.

Zelenović i ZLF takođe ponudili platforme

Na istoj platformi, Neboša Zelenović, poslanik Zajedno, objavio je svoj plan za Kosovo, koji podrazumeva održavanje međunarodne konferencije.

„Prazne parole su jedno a rešenja druga priča! Stranka Zajedno već dve godine daje predlog za rešavanje krize na Kosovu ali i i čitavom regionu. Treba nam trajni mir.Održati međunarodnu konferenciju o Zapadnom Balkanu gde će se sva otvorena pitanja rešiti istovremeno. Držati se dva principa: nema promene granica i svi zajedno u EU“.

Što se tiče Kosova konkretno: A -snažna autonomija za Zajednicu Srpskih opština na Kosovu, B- demilitarizacija Kosova,V- zaštita javne i privatne imovine, G- autonomija za crkve i manastire, D- nema ujedininjenja Kosova i Albanije bez saglasnosti ZSO-a i Srbije“, predlaže Zelenović.

Predlog Zeleno-levog fronta

Reagovao i Zeleno-levi front (Ne davimo Beograd), opširnim saopštenjm u kome se poziva na temeljnu istragu i daju predlozi za rešenje krize, ističe da je potrebna odgovornost i suzdržanost u razrešenju krize kao i da mir nema alternativu

Pozivamo na povratak pregovorima koji imaju konkretne okvire i teme i doprinose smirivanju tenzija i olakšavanju života na severu Kosova, navodi ZLF i dodaje „tražimo da vlasti u Beogradu i Prištini hitno postignu dogovor o redosledu koraka na implementaciji Ohridskog sporazuma radi normalizacije života“.

ZLF poziva i Vladu Kosova da hitno objavi nacrt statuta Zajednice srpskih opština, te da se razmotri uspostavljanje privremenih organa samouprave koje će pripremiti slobodne i demokratske izbore i uspostavljanje legitimne lokalne vlasti u srpskim sredinama na severu Kosova.

Pozivamo i na obnovljen dogovor o funkcionisanju nadnacionalnih regionalnih organizacija koje bi efektivno štitile i nadzirale sprovođenje regionalnih sporazuma i pripremile region za prijem u Evropsku uniju 2030, dodaje se u saopštenju ZLF.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari