Kako na rejting i imidž Vučića utiče to što je poklekao pred zahtevima ekoloških protesta? 1Foto: Instagram @buducnostsrbijeav

To što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poklekao opred zahtevima ekoloških protesta zasad ne utiče na njegov rejting, ali je ovaj politički poraz okrunio njegov imidž budući da su SNS i njen lider za devet godina vlasti gradili sliku svoje nepogrešivosti, kažu sagovornici Danasa koje smo pitali kako na rejting i imidž Vučića utiče to što je donekle ispunio zahteve sa blokada puteva „tamo nekim lažnim ekolozima“, kako ih naziva.

Vladimir Pejić, direktor agencije Faktor plus, za Danas kaže da trenutno to što je Vučić ispunio zahteve ne utiče mnogo na njegov rejting budući i da među njegovim glasačima i simpatizerima ima onih koji su za čistu životnu sredinu.

– Uz to, veliko je poverenje u Vučićevo mišljenje. I glasači SNS mu veruju i zdušno podržavaju ako kaže da treba povući zakon i da je to dobro rešenje iako su možda drugačije mislili. Zanatski govoreći on sa dosta sluha sve to balansira. Nije rigidan, kao nekad kada je nastao slugan „Jedan od pet miliona“ i ne kaže „ne dolazi u obzir, ne dam“. Naučio je školu i to je jedan od razloga zbog kojeg su protesti amortizovani – kaže Pejić.

Prema njegovim rečima, u Vučićevoj reakciji da ne prepusti slučaju proteste, pokazalo se da oni ne odgovaraju vlasti.

Međutim, kako dodaje, da bi to uticalo na pad rejtinga Vučića i SNS, jer takve stvari to mogu, ali u ovom slučaju nisu makar ne u većoj meri, nekom mora da poraste rejting.

Prema njegovim rečima, nije bilo nijedne političke stranke ili organizacije koja je politički profitirala na protestima.

Na konstatciju zar to nije zeleno-levi blok, on kaže da jeste, ali da to nije snaga koja bi mogla da ozbiljno ošteti SNS.

– SNS glasači su dosta heterogeni i među njima ima onih koji su za ekološku priču i protiv iskopavanja litijuma, ali su i dalje, makar najveći deo, tvrdi za SNS to jest Vučuća i neće ih nijedan, pa čak ni ovakav protest, tako lako opredeliti na drugu stranu. To je možda korak ka slabljenu vlasti koji će se manifestovati eventulano u nekom narednom periodu. Nije biračko telo toliko senzitivno da danas glasa za Vučića a sutra za nekog drugog tek tako – kaže Pejić.

Kada je reč o narušavanju Vučićevog imidža, Dejan Bursać, saradnik Instituta za političke studije, za Danas kaže da se sigurno ispunjavanje zahteva shvata ko vrsta udarca na SNS i njegov imidž.

– Jer su SNS i njen lider za devet godina vlasti gradili imidž nepogrešive stranke koja se čak i kada pogreši sama pita o svojim grešaka i ne da nikom da joj se meša u odlučivanje. I gde se umetnost kompromisa smatra slabošću. Sa ovim popuštanjiam posle dva ili tri protestna skupa, oni su naterani da što pre naprave ustupke. I da se to ne bi shvatilo kao ustupak, jer se ustupak u ovoj situaciji smatra porazom jer je tako postavljen imidž SNS, pokušava da to predstavi kao rad u interesu naroda i svih građana a ne kako konkretan politički poraz – objašnjava Bursać.

A socilog Dario Hajrić konstatuje da je ovo prvi put da je Vučić de fakto uzmakao pred protestima.

– Međutim, razlog nije bila samo njihova masovnost ili pristup, već i činjenica da je režim potcenio koliko je ova tema aktuelna čak i u njihovom biračkom telu. Uništavanje životne sredine je jedna od tema koje nadilaze liniju vlast-opozicija i aktuelna je već dugo, kroz mnoštvo partikularnijih pitanja. Neka od njih su čisto ekološka, poput odbrane reka Stare planine ili zrenjaninskog vodovoda, neka zadiru u strahove podgrejane teorijama zavera, kao što su kemtrejlsi, ali sva su sumirana u legitimnoj brizi zbog dovođenja prljavih industrija koje dugotrajno mogu da zatruju zemlju, vazduh i vodu. Protiv Vučića su ovoga puta bili i racionalni i iracionalni strahovi, i to nije bilo moguće spinovati. Očekujem da pokuša ponovo, samo s boljim planom, ali činjenica je da je ovo bio njegov poraz – zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari