Kako se iz MSP Nemačke komentariše izveštaj Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji? 1foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

Savezna vlada je sa zabrinutošću primetila izveštaj nevladine organizacije Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, navodi se u odgovoru saveznog Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

Odgovor je dat povodom poslaničkog pitanja, koje glasi:

„Kakav je odgovor Savezne vlade na upozorenja o daljem iskoraku u demokratiji, vladavini prava i slobodi medija, koju je Srpski helsinški odbor izneo u ovonedeljnom izveštaju, a koji se, prema Helsinškom komitetu, sistematski prati od 2012. i kakve su posledice savezne vlade od sve jasnijih naznaka nazadovanja Vučićeve vlade u tadašnje uslove predsednika Miloševića, koji se zalagao za Veliku Srbiju, i do paralela između ideologije Velike Srbije i vladarski koncept srpskog sveta (Sprski Svet)?“

U odgovoru saveznog Ministarstva spoljnih poslova Nemačke, dalje se navodi

„Savezna vlada u razgovorima sa Vladom Srbije i Evropskom unijom redovno se bavi negativnim dešavanjima koja su u njoj navedeni u oblastima demokratije, vladavine prava i slobode medija. Oni se ogledaju i u godišnjem izveštaju Komisije EU o statusu pristupnih pregovora sa Srbijom.

Prema novoj metodologiji pristupanja EU, napredak u poglavljima o vladavini prava 23 i 24 igra centralnu ulogu i preduslov je za napredak ka EU. Savezna vlada odlučno odbacuje koncepte poput „velike Srbije“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari