Kako se tumači poruka nemačkog poslanika Petera Bajera Srbiji: I štap i šargarepa za sankcije Rusiji

Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike objašnjava za Danas

Ostavite komentar


  1. Kao prosečnog građanina Srbije, ne interesuje me stav Strahinje Subotića iz Centra za evropske politike, već mi je mnogo bitnije ono što je na N1 izjavio Stevan Gajić iz Instituta za evropske studije: EU je propao projekat. Ako je već tako, pametan ne ulazi u to društvance.

  2. Zasto nisu trazili da svet uvede sankcije Americi i NATO drzavama kada su bombardovali Srbiju. Siroti, uvodjenjem sankcija Rusiji sami sebi kopaju grob a sada bi i Srbiju da sahrane. Neka hvala!

  3. Ovo je rat globalnih razmera i mislim da Srbija ne treba uvoditi sankcije nikome.

  4. Ултиматуми, ратови, разарања, окупације. Наши стари знанци са севера.

  5. Da izvedemo sankcije Rusiji a oni će nas podržati tako što će da nas protegnu da priznamo Kosovo. Naravno da u EU nas neće nikad primiti a sva ova priča oko pregovora je samo šarada da se mi ne bi totalno otrgli sa lanca.

  6. Srbija treba takođe treba postavljati uslove. Trebamo tražiti da povuku priznanje Kosva, da isporuče ratne zločince koji su učestvovali u bombardovanju i to po komandnoj odgovornosti. Da plate ratnu odštetu i za prvi i za drugi svetski rat i za bombardovanje. Da Njemačku proglase genocidnom…

  7. Nemački Bindestag je na celo odbora za zapadni balkan postavio jednog 25-godišnjeg Balkanca. Nažalost to je pokazatelj površnosti nemacke kadrovske politike jer je na prostoru gde su svi sa svima zaraćeni ravno slepilu izabrati nekog iz jednog naroda i dati mu da tobože kroji neutralnu politiku. Čak i da je to moguće odgovorna politika ne bi dozvolila ni da se stvori privid pristrasnosti.

  8. ko im je dao dozvolu, da se mesaju u i vode politiku druge drzave. nismo njihova kolonija da lancima oko vrata ( neka se osvrnu u skorasnju prodlost-afrika).

  9. Ako vecina gradjana Srbije misli da EU nije za nas onda treba da lepo odbijemo i njihove fondove i investicije i potrazimo ih u autokratijama Rusiji ili Kini. Cini se da vise ne moze i jare i EU pare kako bi ta vecina izgleda zelela. To vreme je proslo.

  10. od 1999 nas 5000 radnika TE OBILIC primamo redovno punu platu ko da radimo. Ostalo mi jos 2 godine do penzije,izdrzite sa priznanjem Kosova jos dve godine molim vas.

  11. Lepo receno:
    1) stavovi mladog i jos neiskusnog strucnjaka nisu prava interpretacija stanja
    2) EU je u dubokoj krizi koja bi mogla da ojaca koheziju, ali i da doprinese vec prevelikom uticaju vodecih zemalja
    3) ne zna se kakvog znacaja ima Srbija u svemu tome kao mala i zaostala zemlja osim sprovodjenja discipline, nerviramo ih
    4) EU sama produbljuje svoju krizu udruzujuci se sa SAD. Potpuno pogresno. Naravno, opet ce se sve svesti na trgovinu interesima gde manje zemlje zavrse kao moneta, sto nam se upravo i sada desava

  12. Nista novo.
    Realno a ne sentimentalno…
    Ali Srbi ne vole realno…

  13. Ja mislim da je to njihova momentalna slika.oni sada koriste štap i mole Rusiju za šargarepu. Nemaju brašno ni žito ne sade.čekaju sve od drugih.oni sade najviše krompir i luk i špargle.to su Nemci. Kakvo žito i suncokreti a ili kukuruzna polja.nema.sirotinja su sa te strane.još malo pa neće biti ni toalet papira opet. Da bog skloni i sačuva. Oni znaju da Srbija ima sve.

  14. Nemačka ne može sebi da pomogne. A neka se usaglase članice EU i neka nam uvedu sankcije.

  15. Ja mislim da nam partner ne moze biti neko ko nas poredi sa magarcem.

  16. Oni naprave problem a onda pritiskaju ceo svet da podeli sa njima posledice njihovih grešaka… Zato pregovore i treba zamrznuti – što da se guramo da uđemo u tuđ rat?

  17. Koliko god to vama bilo mrsko, sva je prilika da AV jako dobro „trguje“ sa svim stranama u nadolazećem svetskom sukobu.

  18. Imacemo podrsku od Nemacke, da nam prodaju gas, koji oni uvoze od iste te Rusije.

  19. Herr Bajer par pitanja za vas:
    Da li plaćate ruski gas u rubljama ili evrima ?
    Koliko milijardi evra nudite za priznanje Kosova ? Rudna bogatstva su 100 milijardi znači bez bar 10 ne bi bilo fer.
    Treće pitanje zašto gurate Srbe u BiH ispod nivoa već stečenih prava ? Na to ne pristaju ni domorodačka plemena.
    Četvrto kada ćete se pokloniti pred žrtvama genocida u Kragujevcu iz 1941 ?

  20. Dvojica se dave,jedan dobija pojas za spasavanje,ovaj drugi mu kaže da vrati pojas za spasavanje ne bi li se zajedno udavili

  21. Kakvi komentari,gomila mudrih misli sa pijane veceri otadzbinske uprave srpske radikalne stranke 1999.godine

  22. Sto rece neko ne shvatam sta oni imaju od nasih sankcija Rusiji,a jos manje shvatam seirenje domacih na Nemacke ucene,ko zna koje po redu srpskom narodu.

  23. ….pa da se dmrzavamo (u raznim varijantama) ko nemci….bilo bi to krajnje nemoralno i pucanj u svoje telo….

  24. Hocemo Europske fondove (nekoliko miliarde eura),hocemo investicije i otvaranje radnih mesta u Srbiji,hocemo Europske vize ili bolje receno Europske pasose,hocemo i da radimo,zivimo i studiramo po Europskim Universitetima,
    ali Hocemo i Rusiju i krvopivca Putina.Strasno koja sramota i budalastina.
    Europa ima svoja pravila,na Srbiju je prihvati sve ili ostavi sve.Nema trece,nema neutralnost,nema i Putin i Europa.
    Ohladite se !

  25. Njima se ne mesamo komece I kada ce da uvedu sankcije pa neka se ne mesaju name…

  26. Сачекајмо да прво надвојвода дође у Сарајево….

  27. Мислим да нам је свима допиздила шаргарепа. Срби не воле поврће.. Немојте више да нам је нудите.. Поготово што иза тог усраног поврћа следи батина. Батину узмите себи, а нама понудите нешто конкретно.

  28. Marko) Necemo mi pare od Nemaca, vec da plate ratnu odstetu za razaranja u drugom svetskom ratu I bombardovanje 99-e godine I naravno da Nas ostave na miru.

  29. Nemci su to, Makedonci du i ime drzave promenili i podelice je Albanci.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Igor Brakus, radijski voditelj

Kao što sam naziv kaže, ako danas ne saznamo ono što se dogodilo danas, već sutra će biti kasno.