Kako se tumači poruka nemačkog poslanika Petera Bajera Srbiji: I štap i šargarepa za sankcije Rusiji 1Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Ne treba polagati nadu u toleranciju Nemačke, čak ni CDU koja je dugo bila blakonaklona prema Vučiću, kada je u pitanju izbegavanje rokova za usaglašavanje sa sankcijama prema Rusiji. Oni očekuju brzo i potpuno usglašavanje Srbije sa svih čest paketa sankcija, dobro je što nude i podršku zauzvrat, ocenjuje Strahinja Subotić, istraživač Centra za evropske politike, komentarišući poruke nemačkog poslanika Petera Bajera tokom posete Srbiji.

Poslanik nemačkog Bundestaga, iz redova opozicione grupe CDU-CSU, Peter Bajer, boravio je u Beogradu gde je naglasio da ta grupacija smatra da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji ali i da za to ne postoji određeni rok. Sa druge strane, Bajer je rekao i da ukoliko se Srbija ne uskladi sa spoljno-političkom pozicijom EU (koja podrazumeva i uvođenje sankcija), pregovori za pristupanje mogu biti zamrznuti.

Strahinja Subotić smatra da ovu posetu i poruke Bajera treba gledati kao „zaokruživanje“ politike Nemačke prema Srbiji, odnosno ponavljanje stavova koje je izrekao nemački kancelar Olaf Šolc tokom poslednjeg boravka u Beogradu iz čega je očito da se i vlast i opozicija u Nemačkoj slažu oko očekivanja od naše zemlje.

– Bajer predstavlja dugogodišnju vladajuću, a sada opozicionu partiju CDU Angele Merkel. On je samo došao da zaokruži ono što je Šolc pričao, uprkos političkim razlikama CDU i socijaldemokrata, mi vidimo da se ipak njihovi stavovi ne razlikuju kada je u pitanju Srbija. Nekoliko je ključnih tačaka u kojima su istovetni – uvođenje sankcija Rusiji, priznanje Kosova i politika proširenja – navodi Subotić.

On podseća da je CDU nedavno podnela rezoluciju o Srbiji, kojom su takođe iskazani ovi stavovi, te da se iz toga može sagledati poruka da ova stranka neće biti „blakonaklona“ prema srpskim vlastima kao što je možda bila u prošlosti.

– Čak ni CDU, koja je dugo bila blakonaklona prema Vučiću neće to više biti i ne treba polagati nade u njihovu toleranciju kada je u pitanju izbegavanje rokova za usaglašavanje sa sankcijama Rusiji. Bajer nije bilo koji poslanik, imajući u vidu da je dugo radio sa Merkelovom, sada je izvestilac za Kosovo u Savetu Evrope, a još 2013. godine je posetio Srbiju, pre nego što su nam otvorili pregovore, Merkel ga je tada izabrala kao pismonošu da kaže šta se od nas učekuje – navodi Subotić. On dodaje da i ovu aktuelnu posetu treba posmatrati kao podsetnik Srbiji na zahteve iz EU.

Ipak, dobro je što je, kako ukazuje Subotić, tokom svoje posete Bajer rekao i da je svestan da je Srbija energetski vezana za Rusiju i da će Nemačka biti tu da nam pomogne i podrži nas u oblasti energetike.

– Nije poenta da mi uvedemo sankcije bez da nam išta pomognu. Dakle, i štap i šargarepa je ključna poruka Bajera, zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari