Peter Bejer: Nemačka od Srbije traži da uvede sankcije Rusiji 1EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Nemačka od Srbije traži da se pridruži evropskim sankcijama protiv Rusije, ali Beogradu za to nije postavila rok, izjavio je Peter Bejer (Peter Beyer), poslanik Bundestaga.

On je nakon dvodnevne posete Beogradu, u svojstvu predstavnika opozicione koalicije CDU-CSU u nemačkom Saveznom parlamentu, rekao da Berlin zna da donošenje te odluke nije lako za Srbiju.

„Voleli bismo da i Srbija uvede sankcije Rusiji. Taj zahtev postoji. Svesni smo istorijskih i ekonomskih veza Beograda i Moskve, ali smatramo da bi srpski zvaničnici jasnije trebalo da se odrede o članstvu u Evropskoj uniji“, naveo je 20. jula opozicioni poslanik u Bundestagu Peter Bejer.

Konstatujući da je Srbija 100 odsto zavisna od ruskih energenata, on je dodao da je u više navrata od srpskih zvaničnika dobio uveravanja da Beograd radi na diversifikaciji snabdevanja.

„Dobro bio bilo da se ruski energenti zamene gasom i naftom iz drugih izvora. Nemačka bi Srbiji u tom smislu logistički mogla da pomogne“, rekao je Bejer i naveo da Berlin o snabdevanju energentima sada pregovara sa Katarom, Azerbejdžanom i Sjedinjenim Američkim Državama.

Srbija, koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, nije se pridružila sankcijama EU Rusiji zbog invazije na Ukrajinu i sa Moskvom održava bliske političke odnose.

Berlin zahteva međusobno priznanje Srbije i Kosova

Govoreći o stavu Nemačke povodom dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, Bejer je da je poruka Berlina da na kraju tog procesa mora da usledi međusobno priznanje.

„U stavu Nemačke suštinski se ništa nije promenilo. Priznanje treba da bude ishod. Jer, ne možemo zamisliti ulazak u evropsku uniju zemalja koje takvo pitanje nisu rešile“, dodao je Bejer.

Poslanik Bundestaga ocenio je da u Evropskoj uniji (EU) postoji zamor u vezi sa proširenjem i da je potrebno da se ta situacija prevaziđe.

„Važno je državama Zapadnog Balkana ostaviti perspektivu članstva u EU. Uz, podrazumeva se, ispunjenje uslova kao što su reforme i borba protiv korupcije“, istakao je Bejer.

Otvoreni Balkan ima potencijal

Dodao je da je njegova poslanička grupa CDU-CSU u Saveznom parlamentu Nemačke podnela inicijativu da se u slučaju neispunjenja kriterijuma za ulazak u EU, među kojima je i usklađivanje sa njenom spoljnom i bezbednosnom politikom, zemlji kandidatu zaustavi pristupni proces.

Napomenuo je da to za sada nije zvaničan stav Berlina, već predlog te opozicione grupacije, piše RSE.

Rekao je da inicijativu Otvoreni Balkan, o ekonomskoj saradnji država Zapadnog Balkana, smatra dobrom.

„Vredno je razmisliti o njenom potencijalu. Ima perspektivu za ekonomski razvoj i jačanje stabilnosti regiona. Ali čini se da jednim delom za to nema dovoljno političke volje“, zaključio je Peter Bejer.

Nakon boravka u Beogradu, savezni poslanik Nemačke Peter Bejer otputovao je u Sarajevo u dvodnevnu službenu posetu Bosni i Hercegovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari