Kako su Tomislav i Dragica Nikolić dočekali Si Đinpinga i Peng Lijuen pre osam godina? 1Printskrin Fejsbuk Dragice Nikolić

Si Đinping je boravio u trodnevnoj poseti Srbiji u junu 2016. a tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić, priredio mu je doček sa bogatim ceremonijalom i raskošnim protokolom. Nikolić je objavio da počinje nova era odnosa između Beograda i Pekinga.

Tomislav Nikolić je visokog gosta dočekao uz počasnu topovsku paljbu, gardu i intoniranje himni dveju zemalja. Na svečanom dočeku bile su i prve dame Peng Lijuen i Dragica Nikolić.

Kineskom predsedniku je srpski predsednik uručio Orden Republike Srbije na velikoj lenti, kojim ga je odlikovao.

Tomislav Nikolić priredio je uveče privatnu večeru u čast predsednika Si Đinpinga i tom prilikom mu uručio do tada neobjavljenu fotografiju njegovog oca Si Džongsuna, snimljenu 1986. godine, kada je Si Džongsun predvodio delegaciju Komunističke partije Kine na 13. kongresu Saveza komunista Jugoslavije.

U posveti predsednik Nikolić je napisao: „Znam da ste na svog oca ponosni i da tugujete za njim, kao i ja za svojim. I on bi danas bio ponosan na Vas“.

U političkom delu posete Tomislav Nikolić je imao razgovora „oči u oči“ sa Sijem Đinpingom u Palati „Srbija“.

„Kina, kao i Srbija, nikada nikog nije napadala i to je država koja iz osnova menja svetski ekonomski poredak, a ne meša se u politiku ili u vojne sukobe. Ja mislim da je veliki deo čovečanstva vama zahvalan na tome. Mi smo vaš pouzdani partner, na osnovu prijateljstva koje su zasnovali naši preci. Mi ćemo se truditi da produbimo to za sva vremena i da ostavimo našoj deci“, rekao je Nikolić, koji je istakao ulogu Kine koja je podržavala Srbiju kada joj je međunarodna podrška bila potrebna.

Srbija je za Kinu iskren prijatelj i pouzdan partner, poručio je tada predsednik Kine Si Ðinping, rekavši i da se u Srbiji oseća kao kod kuće.

Kineski lider je tada izjavio da je njegova zemlja spremna da učvrsti prijateljstvo dveju zemalja koje su uspostavile stare generacije.

Dodao je da se Srbija i Kina kroz generacije bore za očuvanje svoje bezbednosti i sigurnosti, kao i da su narodi Kine i Srbije zbog toga jaki i spremni da daju doprinos za očuvanje svetskog mira.

„I dalje ćemo ići putem ‘ruke uz ruku’, da napravimo zajednički interes i zajedničku sudbinu, ne između naših zemalja, već i celog sveta, da realizujemo mir i zajednički prosperitet“, poručio je tada Si.

Supruge predsednika Kine i Srbije, Peng Lijuen i Dragica Nikolić obišle su u Zemunu Osnovnu školu „Sava Jovanović Sirogojno“ za decu sa smetnjama u razvoju.

„Ovo je spisak donacija vašoj školi, jer gajimo istu ljubav kao i supruga vašeg predsednika. Oprema je namenjena deci sa intelektualnim i fizičkim teškoćama, kao i sa autizmom“, rekla je Peng, kojoj su učenici škole poklonili sliku koju su sami napravili.

Kako su Tomislav i Dragica Nikolić dočekali Si Đinpinga i Peng Lijuen pre osam godina? 2
foto: BETAFOTO/(Luong Thai Linh/Pool Photo via AP)

Prve dame su obišle i Botaničku baštu u centru Beograda, gde su zasadile drvo prijateljstva.

Si Đinping je pak, zajedno sa Nikolićem položio kamen-temeljac za izgradnju Kineskog kulturnog centra u Beogradu. Otkrio je spomenik kineskom filozofu Konfučiju, kao i table novoimenovane Konfučijeve ulice i Trga prijateljstva Srbije i Kine. Položili su i cveće na spomenik službenicima ambasade Kine poginulim u NATO bombardovanju 1999.

Posle podne su Nikolić i Si prošetali Kalemegdanom.

Nikolić je i čast da bude domaćim kineskom predsedniku, podelio i delio sa tadašnjim premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednicom parlamenta Majom Gojković.

Drugog dana posete Si Đinping je posetio Smederevo i smedervsku Železaru, koju je tih dana trebalo da preuzme kineska kompanija Hestil. Tu je formalni domaćin i Siju i Nikoliću bio Aleksandar Vučić.

Ovo je veliki dan za Srbiju i Smederevo, rekao je Vučić istakavši da je 12.000 građana došlo da pozdravi kineskog predsednika.

Nakon obilaska Železare, za kineskog predsednika priređen je prijem u vili „Zlatni breg“. Svečanosti u Smederevu prisustvovali su i članovi Vlade, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

I prilikom dolaska i prilikom odlaska predsednika Kine su kroz vazdušni prostor Srbije pratili avioni MiG-29.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari