Kako Vučić koristi "strategiju ismevanja" da bi u opoziciji napravio "pukotinu koja razara": Da li je greška tvrditi da je lider SNS u panici zbog protesta? 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Greška bi bilo tvrditi da je SNS u panici zbog protesta, jer se onda njihove reakcije neće uzeti za ozbiljno. Iza minimiziranja brojeva učesnika protesta “Srbija protiv nasilja”, podsmevanja kroz “Kerber selfije”, zamene teza, obeležavanja opozicionara kao nasilnika, leži dugoročna strategija – kaže za Danas Bojan Vranić, profesor Fakulteta političkih nauka, komentarišući reakciju vlasti na drugi po redu najmosovniji protest građanki i građana, još od petooktobarske revolucije.

Aleksandar Vučić je, podseća on, izjavio oko prvog protesta da je već “preživeo preko 1000 dana protestvovanja”, što će reći da ima oprobane formule kako da komunicira sa biračima.

– Strategija ismevanja je namenjena pre svega onima koji su protiv SNS-a, i da, ona isprva provocira, ali ideja je da na duže staze, ako se desi da energija protesta opadne, da ipak taj crv sumnje u kapacitete opozicije da kanališu energiju protesta napravi pukotinu koja razara. S druge strane, imamo standardnu strategiju antagonizovanja, gde se demonstranti nazivaju “manjinom”, koja narušava volju “većine”, kako sebe percipiraju glasači SNS. Snimci Pinka služe upravo da učvrste uverenja SNS birača, oni ni nisu namenjeni opozicionim biračima – objašnjava sagovornik Danasa.

Kako Vučić koristi "strategiju ismevanja" da bi u opoziciji napravio "pukotinu koja razara": Da li je greška tvrditi da je lider SNS u panici zbog protesta? 2
Foto: Print screen N1

Prema njegovim rečima, opozicija mora da ima dvostruku strategiju.

– Jedna je, kako da ove zahteve, koji nisu trenutno koherentni (npr., ako smenite REM, ko će onda da zabrani rijaliti i oduzme frekfenciju Pinku?) da uobliči u nešto sa čime zaista može da se pregovara s vlašću. Druga strategija je, kako da se ti pregovori kapitaliziju na način da građani koji su podržali opoziciju kroz protestne šetnje se ne osete izneverenim. Upravo je u tom drugom kontekstu važno da se “kerber selfiji” Vučića, Malog i Brnabić uzmu za ozbiljno, jer najgore što može da se desi jeste da oni koji blokiraju Gazelu na kraju pomisle: “Ipak su svi oni isti” – zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari