Kakva je situacija na severu Kosova dva dana nakon tenzija i intervencije policije u Zvečanu 1Printskrin Tviter

Treći dan od ulaska specijalnih jedinica Kosovske policije u zgradu opštine Zvečan, promenjena su vrata, kao i nadzorna kamera, javlja Kossev.

Dva dana nakon nasilnog ulaska u zgrade Privremenih organa u tri severne opštine, kosovske vlasti, pre svega organi bezbednosti, i dalje borave u njima. Smenjuju se različite vrste policijskih vozila – od blindiranih, redovnih, civilnih džipova, kao i jedinica – od policajaca u običnim uniformama, do specijalaca sa šlemovima, pancirima i drugim cevima, kako u plavim, tako i sivim uniformama.

Juče (27. maj) su u opštini Zvečan viđene i forenzičke jedinice, a prema navodima pojedinih čitalaca one su boravile i u drugim opštinskim zgradama na Severu.

Policija je juče uklonila zastavu Republike Srbije na ulazu u zgradu, zamenivši je kosovskom, te nadzorne kamere, kao i ulazna vrata.

Policajci su jutros u zgradu opštine unosili pakete. Ne daju izjave za medije, ali se čulo kako na albanskom izgovaraju „Hleb“.

Nedeljno jutro je mirno u Zvečanu. Već danima pada kiša. U centru Zvečana zatičemo meštane koji obavljaju kupovinu, pripremaju se za nedeljne porodične proslave, ili šetaju.

Tako nam je jutros jedan mladi otac, pozirao sa svojim sinom, ohrabrivši ga da pozdravi novinarsku ekipu.

Iako ne žele još uvek javno da govore, akcija i prisustvo specijalnih jedinica nailazi na opšte neodobravanje stanovništva, uprkos suprotnim tvrdnjama u Prištini, uključujući i medije na albanskom.

Istovremeno, lokalni Srbi upućuju i snažne kritike na izostanak vidljivog rada lokalnih predstavnika, odnosno ono što se doživljava kao njihovo štetno delovanje.

Uoči ponedeljka i dalje nema naznaka kada će policijske jedinice napustiti opštinske prostorije, odnosno da li će i kome sutra biti dozvoljen ulazak. Međutim, kosovske vlasti najavljuju da će novi gradonačelnici sa timovima raditi u ovim prostorijama, za koje Kurti naglašava da su to „objekti Republike Kosovo“.

Lokalno rukovodstvo Srpske liste koje se na dan akcije obrelo na Vučićevom mitingu u Beogradu, povevši značajan broj zaposlenih, na hitnoj konferenciji za medije po povratku nisu predstavili svoju strategiju, osim što su od samog predsednika Srbije zatražili da prekine svaki dijalog sa Prištinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari