Kakvu taktiku Ujedinjene Srbije otkriva početak kampanje i zašto je prvi skup bio baš u Nišu 1Foto: Zorica Miladinović - Danas

U fokusu kampanje Ujedinjene Srbije za sve nivoe izbora biće političari koji su visoko rangirani na parlamentarnoj listi – Marinika Tepić, Miroslav Aleksić, Zoran Lutovac, Dragana Rakić, a pored njih u gradovima širom Srbije promovisaće se kandidati za poslanike iz tih mesta, dok će lideri stranaka i visoko rangirani političari iz ove koalicije koji nisu istaknuti na listama – kao što su Dragan Đilas i Vuk Jeremić, biti u drugom planu i prepustiti vodeće uloge svojim stranačkim kolegama.

Ovakav zaključak nameće se iz prvih zvaničnih nastupa Ujedinjene Srbije u predizbornoj kampanji – sa predstavljanja tima Vladete Jankovića za Beograd i konvencije Ujedinjene Srbije u Nišu, a to potvrđuju i mišljenja analitičara.

Dok se u Beogrudu predstavljao Vladeta Janković kao kandidat za gradonačelnika sa svojim timom koji će činiti glumac Tihomir Stanić, vaterpolista Danilo Ikodinović, beogradski funkcioneri stranaka – Mila Popović (SSP) i Marina Lipovac Tanasković (NS), u Nišu su glavnu reč imali Marinika Tepić, Miroslav Aleksić, Dragana Rakić kao i kandidati iz Niša i okoline.

Politikolog Boban Stojanović smatra da će ova grupacija (koalicija oko Ujedinjene Srbije) u fokus čitave kampanje staviti upravo tih nekoliko imena i lica.

– To su Zdravko Ponoš kao predsednički kandidat i Marinika Tepić, umereno Zoran Lutovac i Miroslav Aleksić kao prvih troje na parlamentarnoj listi koji su lica tri najveće stranke iz tog bloka i koji imaju posebne simpatije i šireg kruga ljudi od stranačkih pristalica (Tepić i Aleksić). Dodatno će Vladeta Janković biti lice za Beograd i to je verovatno to – navodi Stojanović.

Iako su visoki funkcioneri stranaka koje čine ovu koaliciju – Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde i Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, bili prisutni na skupovima, Stojanović procenjuje da se oni neće značajnije promovisati tokom kampanje, prvenstveno zbog negativne kampanje koja se protiv njih vodila u prorežimskim medijima.

– Ne očekujem da će nešto previše biti u kampanji ni Vuka Jeremića ni Dragana Đilasa. Verovatno kao deo taktike s obzirom na sve kroz šta su oni u medijima prošli i što prolaze. Vuk Jeremić možda bude vidljiviji u zavisnosti od situacije u Ukrajini i on će biti verovatno više aktivan oko razjašnjenja te situacije. Ali svakako deluje da će fokus kampanje nositi Ponoš, Tepić i Aleksić – navodi Stojanović.

Lideri ovih stranka su takvu vrstu povlačenja nagovestili i time što je Đilas tek na 64. mestu na parlamentarnoj listi, a Jeremić se za poslanika neće ni kandidovati.

Tokom konvencije pod sloganom „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ u Nišu, gde je započeta kampanja za republičke izbore, predstavljeni su i lokalni kandidati za narodne poslanike kao i iz drugih delova juga Srbije. Na narednim nastupima u drugim mestima u Srbiji trebalo bi da budu predstavljeni i kandidati iz tih mesta.

Nije slučajno ni što je kampanja pokrenuta baš iz Niša, kaže kandidatkinja ove koalicije za narodnu poslanicu Dragana Rakić za Danas, koja još uvek ne otkriva koji će biti sledeći gradovi koje će ova koalicija posetiti i ko će se od kandidata u njima predstavljati.

– Niš je grad iz kojeg je krenulo rušenje Miloševićevog režima i 1996, i 2000. Zato i rušenje kriminalnog režima Aleksandra Vučića kreće upravo odavde. Nišlije kao i svi ostali građani Srbije mogu na svojoj koži svakodnevno da osete svu brutalnost i bahatost ove vlasti – dok njihova deca rade u fabrikama za minimalac, dotle gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski poklanja socijalni stan svom zetu. Dok lekari Niškog kliničkog centra prebrojavaju mrtve od korone, dotle ih sa fasade hotela Ambasador, doduše, pomalo izbledeo i olinjao, gleda sa najvećeg bilborda na svetu predsednik SNS Aleksandar Vučić. Niš je pravo lice Srbije – grad neispunjenih obećanja i prevarenih ljudi. Ali, to ćemo promeni 3. aprila – navela je ona.

Ona je navela i da su Nišlije sinoć jasno rekle da žele da žive u uređenoj demokratskoj Srbiji u kojoj će zakon važiti podjednako za sve, te da su im kandidati ove koalicije dali reč da će se za takvu Srbiju boriti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari