Kancelarija za KiM: Nova hapšenja deo pretnje da će Srbi da pate i plate 1Petar Petković Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Kancelarija za KiM saopštila je da je današnje hapšenje dvojice Srba na severu Kosova nastavak izazivanja tenzija i novo zastrašivanje srpskog naroda.

„U cilju izazivanja novih tenzija i krize na terenu, jutros je na severu Kosova i Metohije uhapšeno dvoje Srba, očigledno kao deo pretnji antisrpskog režima iz Prištine da će Srbi da pate i plate. Jasno je da je po sredi novo zastrašivanje i unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste svoja vekovna ognjišta“, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Kako se dodaje, dvojica uhapšenih su odvedeni u nepoznatom pravcu, južno od Ibra, a Kancelarija je odmah obezbedila advokate uhapšenima koji pokušavaju da utvrde gde se oni nalaze, jer ni porodice nemaju podrobnije informacije o svojim najmilijima.

„Prvo je u Kosovskoj Mitrovici uhapšen Ilija Elezović, domaćin i otac koji je u teškom zdravstvenom stanju, a potom u Zvečanu Dragan Milović, bivši policajac koji su obojica zbog sukoba raseljeni i svoj mir su pronašli na severu KiM, da bi danas bili naprasno uhapšeni. Sve ovo govori u prilog tome da trenutak njihovog privođenja i novog zastrašivanja i progona Srba nije slučajno izabran baš na dan kada se održava Generalna skupština Ujedinjenih nacija na kojoj će predsednik Aleksandar Vučić braniti interese Srbije i čitavoj međunarodnoj zajednici predočiti važnost poštovanja međunarodnog prava i normi, ali i ugroženih prava Srba na Kosovu i Metohiji“, navode iz Kancelarije za KiM.

Kako dodaju, Kancelarija će o seriji politički motivisanih hapšenja obavestiti međunarodne predstavnike i misije koji deluju Kosovu.

„Jer sve što priština svakodnevno radi i čini jeste u cilju izazivanja novih tenzija i problema na terenu, zbog čega ne preza od brojnih eskalatornih poteza kojima direktno preti da uruši mir na ovim prostorima“, ističu iz Kancelarije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari