Kancelarija za KiM o lažnom svešteniku: Upad u posed crkve novi udar na SPC 1foto FoNet Zoran Mrđa

Upad u posed crkve Svetog Arhangela Mihaila u selu Rakinica od strane funkcionera iz Podujeva, predvođenih lažnim i samozvanim albanskim sveštenikom Nikolom Džufkom, predstavlјa novi udar na Srpsku pravoslavnu crkvu i Eparhiju raško-prizrensku, sa cilјem zatiranja i prisvajanja srpskog pravoslavnog verskog nasleđa na Kosovu i Metohiji, saopštila je Kancelarija za KiM.

Kako se navodi u saopštenju Kacelarije, ovakav nasilni i planski akt nesumnjivo nije mogao biti izveden bez znanja i podrške institucija u Prištini, na čelu sa Alјbinom Kurtijem koji svoje delovanje zasnivaju isklјučivo na obračunu sa svime srpskim na prostoru KiM.

„Priština i ekstremisti sistematski već više od dve decenije skrnave i organizovano, masovno uništavaju srpske crkve i manastire na prostoru Kosova i Metohije, kako bi sprečili povratak naroda na njihova vekovna ognjišta i zatrli seme srpskog postojanja, jer je itekako dobro poznato da su naše crkve oduvek bile mesta sabiranja i sabornosti, kao i stub identiteta i duhovnosti našeg naroda“, piše u saopštenju.

Dodaje se da paralelno sa tim, vlasti u Prištini pokušavaju da različitim perfidnim i opasnim strategijama, hramove i manastire Srpske pravoslavne crkve preuzmu i proglase za deo takozvanog kosovskog nasleđa, a naposletku pribegavaju brutalnim upadima na posed svetinja SPC, upravo zbog snage i značaja koji srpska crkva ima za srpski narod na KiM.

„Ovo je pitanje koje bi moralo da skrene pažnju kompletne međuanrodne zajednice, jer je nedopustiv tretman ćutanja dok se ruše i skrnave srpski grobovi, prekopavaju srpske kosti, kamenuju srpske kuće, otima bespravno srpska zemlјa, a sada i crkve. Eparhija raško-prizrenska upozorila je da je lažni sveštenik Džufka šarlatan regionalnih razmera koga je osudila Pravoslavna Crkva Albanije i na čije je štetno delovanje već upozoravano i kao takav jedino uporište i podršku ima od predstavnika tzv. prištinskog političkog establišmenta“, zaključuje se u saoptenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari